Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Zahraničie

Varšava odsúdila iránsky útok na Izrael, vyzvala na zdržanlivosť

Izraelské mobilné delostrelectvo páli zo severu Izraela na Libanon v pozícii neďaleko hranice Izraela s Libanonom v stredu 2. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Poľské ministerstvo zahraničných vecí v súlade s postojom EÚ podporilo snahy o deeskaláciu napätia na Blízkom východe.

Varšava 2. októbra (TASR) - Poľské ministerstvo zahraničných vecí v stredu dôrazne odsúdilo iránsky raketový útok na Izrael a v súlade s postojom EÚ podporilo snahy o deeskaláciu napätia na Blízkom východe. Informuje o tom TASR s odvolaním sa na agentúru PAP.

"Poľsko plne podporuje vyhlásenie Vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella v súvislosti so včerajším (utorkovým) iránskym útokom na Izrael... Tento útok ešte viac zhoršuje už aj tak napätú situáciu na Blízkom východe," uviedla poľská diplomacia vo vyhlásení.

Varšava vyzvala všetky zúčastnené strany na zachovanie maximálnej zdržanlivosti a upozornila na čoraz reálnejšie riziko vypuknutia regionálneho konfliktu.

Irán v utorok podnikol rozsiahly raketový útok na Izrael. Izraelská armáda oznámila, že zachytila veľký počet z dovedna 180 balistických rakiet. Útok bol podľa Teheránu odvetou za zabitie viacerých vodcov a veliteľov proiránskych militantov vrátane libanonského Hizballáhu, palestínskeho Hamasu a iránskych Revolučných gárd.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakcii na útok uviedol, že Irán urobil veľkú chybu, za ktorú zaplatí.