Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Varšava:Nepozvanie Poľska a Ukrajiny na rozhovory o pomoci bolo chybou

Na snímke americký prezident Joe Biden kráča po výstupe z lietadla v Berlíne 17. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden, nemecký kancelár Olaf Scholz, britský premiér Keir Starmer a francúzsky prezident Emmanuel Macron rokovali v piatok v Berlíne o tom, ako ukončiť vojnu na Ukrajine.

Varšava 21. októbra (TASR) - Nepozvanie lídrov Poľska a Ukrajiny na minulotýždňové rozhovory o pomoci pre Kyjev v Berlíne bolo chybou. V pondelok to uviedol hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Pawel Wronski, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Americký prezident Joe Biden, nemecký kancelár Olaf Scholz, britský premiér Keir Starmer a francúzsky prezident Emmanuel Macron rokovali v piatok v Berlíne o tom, ako ukončiť vojnu na Ukrajine, zatiaľ čo ruské sily postupujú ďalej na východ. Diskutovali taktiež o konflikte na Blízkom východe.

"Ak je témou pomoc Ukrajine, je jednoducho chybou, že sa na tomto stretnutí nezúčastnila ani Ukrajina, ani Poľsko," povedal Wronski. Pripomenul, že Poľsko je jednou z krajín, ktoré Kyjevu pomáhajú najviac, a spresnil, že 90 percent všetkých dodávok pre Ukrajinu ide práve cez poľské územie.

Biden pôvodne zvolal väčšie stretnutie vojenských podporovateľov Ukrajiny vrátane poľského prezidenta Andrzeja Dudu na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku. Tento summit však zrušili pre vyčíňanie hurikánu Milton v USA.

Nemecká vláda na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovala. Vzťahy medzi Varšavou a Berlínom sa od decembrového nástupu proeurópskej koalície poľského premiéra Donalda Tuska k moci zlepšili, hoci Varšava kritizuje prístup Nemecka k migrácii a susedia sa rozchádzajú v otázke spoločného financovania obrany EÚ a posilnenia východnej hranice bloku, píše Reuters.