Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Vchod do českého veľvyslanectva v Moskve niekto oblial červenou farbou

Na archívnej snímke Červené námestie v Moskve. Foto: TASR - Henrich Mišovič

České veľvyslanectvo v Moskve sa pritom nachádza na ulici Juliusa Fučíka, na ktorej sídli i slovenské veľvyslanectvo.

Moskva 12. júla (TASR) - Neznámy útočník alebo útočníci obliali vchod do areálu českého veľvyslanectva v Moskve červenou farbou. TASR o tom informuje na základe piatkovej správy agentúry TASS.

Farbou bola obliata tabuľa s grafikou na plote pred budovou veľvyslanectva, ktorá sa nachádza priamo pod vlajkami Českej republiky a Európskej únie, a tiež otočná železná bránka vedúca do areálu.

Hovorca českého ministerstva zahraničných vecí Daniel Drake spravodajkyni TASR v Prahe incident potvrdil. "Môžem potvrdiť, že dnes ráno došlo k zašpineniu plota českej ambasády červenou farou. Maskovaní páchatelia boli zadržaní," uviedol bez ďalších podrobností.

Agentúra TASS zverejnila k správe aj video, na ktorom vidieť, ako robotníci odstraňujú škody. Podľa agentúry sa im pritom už podarilo zmyť veľkú časť farby.

Situácia v okolí českého diplomatického zastupiteľstva je však pokojná, uviedol redaktor, ktorý bol na mieste. České veľvyslanectvo v Moskve sa pritom nachádza na ulici Juliusa Fučíka, na ktorej sídli i slovenské veľvyslanectvo.

Česko je známe svojím výrazným protiruským postojom, konštatuje agentúra TASS. Patrí tiež ku krajinám Západu, ktoré aktívne poskytujú vojenskú pomoc Ukrajine. Česko napríklad vedie iniciatívu na dodanie munície pre Ukrajinu, ku ktorej sa pripojili aj iné západné krajiny.