Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Vedci: Staroveká loď môže vrhnúť svetlo na vývoj navigácie na mori

Táto fotografia, ktorú zverejnil Izraelský úrad pre starožitnosti (IAA) vo štvrtok 20. júna 2024, ukazuje Jacoba Sharvita, vľavo, a Dr. Karnita Bahartana, vpravo, so starodávnymi nádobami, ktoré boli vo vraku lode. Foto: TASR

Loď ležala pod hrubou vrstvou nánosov a potopila sa plná keramických nádob používaných na prepravu oleja, vína alebo ovocia zrejme počas búrky alebo pri útoku pirátov.

Tel Aviv 20. júna (TASR) – Spoločnosť ťažiaca zemný plyn pri pobreží severného Izraela objavila 3300-ročnú loď aj s nákladom. Nález je jedným z najstarších známych príkladov lode plaviacej sa ďaleko od pobrežia, vyhlásil vo štvrtok Izraelský pamiatkový úrad (IPÚ). TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Loď z konca bronzovej doby dlhú 12 až 14 metrov objavil 90 kilometrov od pobrežia v hĺbke približne 1800 metrov robot spoločnosti Energean, ktorá v izraelských teritoriálnych vodách prevádzkuje niekoľko hlbokomorských vrtov na zemný plyn. Loď ležala pod hrubou vrstvou nánosov a potopila sa plná keramických nádob používaných na prepravu oleja, vína alebo ovocia zrejme počas búrky alebo pri útoku pirátov.

Úrady loď neplánujú vyzdvihnúť z dna, Energean spolu s IPÚ vylovili iba dve nádoby, ktoré vedci podrobia skúmaniu. Podľa IPÚ sú nádoby kanaánske, patrili teda obyvateľom historického územia, ktoré sa rozkladalo od južných hraníc Turecka cez pobrežie Sýrie a Libanonu až po Izrael a Palestínu vrátane Predjordánska.

"Objav tejto lode úplne mení naše chápanie schopností starovekých námorníkov. Ide o úplne prvú (loď) nájdenú tak ďaleko na mori bez výhľadu na pevninu," vyhlásil Kobi Šarvit z morského archeologického tímu IPÚ. Dodal, že v minulosti sa už našli dve podobné lode, ich vraky však ležali blízko brehu.

Šarvit dodáva, že výskumníci až doteraz vychádzali z predpokladu, že obchod v bronzovej dobe zabezpečovali lode plaviace sa z prístavu do prístavu na dohľad od pobrežia. Nález lode však naznačuje, že námorníci sa už vtedy orientovali podľa slnka a hviezd.