Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Zahraničie

Veľké egyptské múzeum otvorili v testovacom režime

Egyptské múzeum. Foto: TASR/AP

Výstavbe najväčšieho archeologického múzea na svete s viac ako 100.000 exponátmi predchádzala rozsiahla architektonická súťaž, ktorú vyhralo írske štúdio Heneghan Peng Architects z Dublinu.

Káhira 16. októbra (TASR) — Veľké egyptské múzeum, nachádzajúce sa neďaleko pyramíd v Gíze, v stredu otvorilo 12 sál vo svojich hlavných galériách v skúšobnej prevádzke. Navštíviť ich bude môcť 4000 návštevníkov denne, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Skúšobná prevádzka podľa egyptského ministerstva pre starožitnosti pomôže pripraviť múzeum na jeho úplné otvorenie tým, že identifikuje prevádzkové problémy, napríklad kde sa kumuluje priveľké množstvo návštevníkov.

Výstavy v 12 sálach sa týkajú spoločnosti, náboženstva a doktríny starovekého Egypta. Tisíce exponátov sú rozdelené podľa dynastií a zoradené chronologicky.

Výstavba Veľkého egyptského múzea sa začala v roku 2005 a stála viac ako jednu miliardu dolárov. Otvorenie múzea bolo plánované na rok 2020, no opakovane sa odkladalo z rôznych dôvodov, vrátane pandémie koronavírusu. Od konca roku 2022 sú niektoré časti múzea otvorené pre obmedzené prehliadky, aby sa zistili skúsenosti návštevníkov a pripravenosť múzea na prevádzku.

Výstavbe najväčšieho archeologického múzea na svete s viac ako 100.000 exponátmi predchádzala rozsiahla architektonická súťaž, ktorú vyhralo írske štúdio Heneghan Peng Architects z Dublinu. V súčasnosti sú nálezy z obdobia starovekého Egypta sústredené v múzeu v Káhire, ktorého kapacita však už nie je dostačujúca.