Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanec USA obvinil vládnu stranu v Maďarsku z vytvárania strachu

Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Vzťahy vlád Spojených štátov a Maďarska sú v posledných rokoch napäté.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť 18. septembra (TASR) - Americký veľvyslanec v Maďarsku David Pressman v stredu na konferencii zorganizovanej samosprávou v Budapešti vedenou opozíciou opäť ostro skritizoval maďarskú vládnucu stranu Fidesz. Obvinil ju, že prostredníctvom kontroly médií a útokov na občiansku spoločnosť vytvára v krajine atmosféru strachu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Francúzska agentúra v tejto súvislosti píše, že od návratu premiéra Viktora Orbána k moci v roku 2010 mnoho nezávislých médií v Maďarsku buď zaniklo, alebo ich odkúpili spojenci Fideszu. Verejnoprávne médiá zase boli podľa AFP nútené podriadiť sa politike vlády.

Vzťahy vlád Spojených štátov a Maďarska sú v posledných rokoch napäté. Washington viní Budapešť, že oslabuje demokratické inštitúcie a štandardy. Veľvyslanec Pressman, ktorý sa otvorene hlási k homosexualite, napríklad často kritizuje maďarskú vládu za obmedzovanie práv LGBTQ+ ľudí.

Na stredajšej konferencii vyhlásil, že Fidesz sa zameriava na svojich kritikov cez intenzívne očierňujúce kampane, ktoré "robia obete profesionálne rádioaktívnymi, spoločensky neprijateľnými a dokonca komerčne nezamestnanými". V tejto súvislosti spomenul prípad dvoch sudcov, s ktorými sa stretol, po čom sa stali terčom takmer trojmesačnej "jedovatej očierňujúcej kampane", ktorá ich vykresľovala ako "zradcov".

"Každý sudca v Maďarsku pochopil, že aj apolitická kritika zvnútra systému je neprijateľnou zradou a že to bude mať následky," uviedol veľvyslanec USA.

Maďarsku taktiež vytkol, že kritizuje "Severoatlantickú alianciu z pohodlia jej bezpečnostného dáždnika" a "Európsku úniu, ktorá ho zastrešuje ekonomicky".

Orbán má v USA dobré vzťahy s bývalým prezidentom a opätovným republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom. Tento rok sa už dvakrát stretli, pričom ho Orbán nazval svojím "dobrým priateľom" a vyjadril nádej, že v novembrových voľbách v USA zvíťazí.