Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Venezuela stiahla pozvanie EÚ na pozorovanie prezidentských volieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Súčasný prezident Nicolás Maduro sa vo voľbách usiluje o svoje tretie funkčné obdobie.

Caracas 29. mája (TASR) - Venezuela zrušila pozvánku Európskej únii na vyslanie jej pozorovateľov na júlové prezidentské voľby v tejto juhoamerickej krajine, informoval v stredu Elvis Amoroso, predseda Národnej volebnej rady. TASR píše na základe agentúr AFP a Reuters.

"Nie sú hodní toho, aby prišli do tejto krajiny, kým trvajú sankcie," vyhlásil Amoroso pri čítaní vyhlásenia v štátnej televízii. Začiatkom tohto mesiaca EÚ uvalila sankcie na 50 venezuelských vládnych predstaviteľov, pripomína AFP.

Súčasný prezident Nicolás Maduro sa vo voľbách usiluje o svoje tretie funkčné obdobie. Šesťdesiatjedenročný Maduro v krajine autoritatívne vládne od roku 2013. Krajina sa za jeho vlády dostala do vážnej hospodárskej krízy, ktorú ešte zhoršili americké sankcie. Hrubý domáci produkt za desaťročie klesol o 80 percent a z krajiny bohatej na ložiská ropy odišlo podľa odhadov OSN sedem miliónov ľudí.

S podporou armády, ale aj Kuby, Ruska a Číny si Maduro upevnil moc nad parlamentom, súdnictvom a inými štátnymi inštitúciami. Jeho kritici boli uväznení alebo umlčaní.

Hlavné opozičné strany v roku 2018 bojkotovali prezidentské voľby a spolu s USA a ďalšími krajinami odmietli uznať Madurovo víťazstvo v nich. Za legitímneho lídra Venezuely považovali Juana Guaidóa.