Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Venezuela stiahne pre spochybnenie volieb niektorých diplomatov

Demonštranti demonštrujú proti oficiálnym výsledkom volieb, ktorými sa vyhlasuje, že prezident Nicolas Maduro vyhral, v štvrti Catia vo venezuelskom Caracase v pondelok 29. júla 2024, deň po hlasovaní. Foto: TASR/AP

Maduro v nedeľňajších voľbách získal 51,2 percenta hlasov.

Caracas 30. júla (TASR) - Venezuela v pondelok oznámila stiahnutie svojich diplomatov zo siedmich latinskoamerických krajín, ktoré spochybnili volebné víťazstvo Nicolása Madura v nedeľňajších prezidentských voľbách. TASR informuje na základe agentúry AFP.

Ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení uviedlo, že odmieta "intervenčné kroky a vyhlásenia" vlád Argentíny, Čile, Kostariky, Peru, Panamy, Dominikánskej republiky a Uruguaja, ktoré podpísali spoločné vyhlásenie požadujúce úplné preverenie výsledkov volieb. Krajiny žiadali aj o okamžité zasadnutie Organizácie amerických štátov (OEA)

Maduro v nedeľňajších voľbách získal 51,2 percenta hlasov. Opozičný kandidát Edmundo González Urrutia skončil druhý so ziskom 44,2 percenta hlasov, hoci vo viacerých prieskumoch viedol.

Viacerí politici v USA či v latinskoamerických krajinách vyjadrujú v spojitosti s výsledkami znepokojenie, zatiaľ čo lídri Číny, Kuby, Nikaraguy či Ruska zagratulovali Madurovi.

Volebné víťazstvo Madura v pondelok odmietla aj venezuelská opozícia. Jej líderka María Corina Machadová s odvolaním sa na nezávislé prieskumy povedala novinárom, že zvíťazil González Urrutia.

Počas pondelka vypukli vo viacerých častiach venezuelskej metropoly Caracas a v ďalších mestách krajiny aj protesty. Demonštranti skandovali heslá ako: "Sloboda, sloboda!" a "Táto vláda padne!". Niekoľko maskovaných osôb strhávalo Madurove volebné plagáty. V meste bolo nasadené množstvo policajtov, ktorí údajne proti protestujúcim použili slzotvorný sprej.