Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Venezuelská opozícia vyzvala vojakov, aby sa postavili na stranu ľudu

Opozičná líderka Maria Corina Machadová drží štátnu vlajku a máva priaznivcom, keď prichádza na zhromaždenie v Caracase vo Venezuele. Foto: TASR/AP

Autoritársky prezident vyznamenal vojakov, ktorí boli minulý pondelok a utorok zranení pri zásahu proti demonštrantom.

Caracas 6. augusta (TASR) - Venezuelskí opoziční lídri Edmundo González Urrutia a María Corina Machadová vyzvali v pondelok armádu a políciu v krajine, aby sa po spornom znovuzvolení prezidenta Nicolása Madura "postavili na stranu ľudu". TASR o tom píše na základe správy agentúry AFP.

"Apelujeme na svedomie vojakov a policajtov, aby sa postavili na stranu ľudu a vlastných rodín," uviedli to v otvorenom liste, v ktorom ponúkli "záruky tým, ktorí si plnia svoju ústavnú povinnosť." Bezpečnostné sily taktiež vyzvali, aby zastavili potláčanie opozičných protestov. Vo zverejnenom liste sa González Urrutia označuje ako "zvolený prezident".

Venezuelská volebná komisia potvrdila potvrdil znovuzvolenie prezidenta Madura so ziskom 52 percent hlasov, pričom opozičný kandidát González Urrutia podľa nej získal 43 percent. Opozícia voľby označila za zmanipulované a viacero krajín víťazstvo Madura neuznalo vrátane USA, Argentíny alebo Uruguaja.

Maduro v pondelok vyhlásil, že "zlikviduje" najnovšiu vlnu protivládneho odporu. Prezident tvrdí, že od hlasovania 28. júla bolo zadržaných viac ako 2000 ľudí, zatiaľ čo ľudskoprávni aktivisti hovoria už najmenej 22 zabitých osobách.

Autoritársky prezident zároveň vyznamenal vojakov, ktorí boli minulý pondelok a utorok zranení pri zásahu proti demonštrantom. "Konfrontujeme, porážame, zadržiavame a ničíme pokus o štátny prevrat vo Venezuele," vyhlásil Maduro.