Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Venezuelská opozícia zvoláva veľký celosvetový protest ´za pravdu´

Na snímke protestujú ľudia proti výsledku volieb. Foto: TASR/AP

Uskutočniť sa má 17. augusta.

Caracas 12. augusta (TASR) - Venezuelská opozícia v noci na pondelok vyzvala na celosvetové protesty. Uskutočniť sa majú 17. augusta. Ide o ďalšiu z veľkých demonštrácií, ktoré opozícia zvolala od prezidentských volieb. Tie sa v krajine uskutočnili pred dvoma týždňami a opozícia ich považuje za zmanipulované. TASR informuje podľa agentúry AFP a príspevkov na sociálnej sieti X.

"Toto posolstvo je určené vám, ktorí sa v dnešnej Venezuele nespoznávate, ktorí ste unavení z rozdeľovania svojich rodín, ktorí ste volili a chcete, aby sa rešpektovalo vaše rozhodnutie z 28. júla," uviedla na X líderka venezuelskej opozície María Corina Machadová.

"Uvidíme sa v najbližšiu sobotu 17. na veľkom svetom proteste za pravdu," uviedla a vyzvala všetkých, aby sa aktivizovali vo svojom okolí a na protest pozvali čo najviac ľudí. "V sobotu 17. augusta vyjdeme do ulíc Venezuely a celého sveta. Kričme spoločne, aby svet podporil naše víťazstvo a uznal pravdu a suverenitu nášho ľudu."

Vo voľbách, ktoré sa uskutočnili 28. júla podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil doterajší autoritársky prezident Nicolás Maduro. Opozícia ich však považuje za zmanipulované a tvrdí, že v skutočnosti v nich zvíťazil ich kandidát Edmundo González Urrutia. Na svojej internetovej stránke opoziční predstavitelia zverejnili kópie 84 percent odovzdaných hlasovacích lístkov, ktoré ukazujú víťazstvo Gonzáleza Urrutiu.

Madurovo víťazstvo neuznalo viacero krajín vrátane USA a Argentíny. V piatok Maduro odmietol akékoľvek rokovania s opozíciou ohľadom jeho odchodu z funkcie.