Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Vereščuková: V priebehu soboty sa otvorí sedem humanitárnych koridorov

Pohľad na mesto z okna nemocnice poškodeného streľbou v Mariupole, archívna snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Vereščuková v sobotu na Facebooku potvrdila, že jeden koridor povedie z Mariupola do Záporožia.

Kyjev 2. apríla (TASR) - Ukrajinská vláda očakáva, že sa v priebehu soboty v krajine otvorí sedem evakuačných koridorov, oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. TASR túto informáciu prevzala od spravodajskej stanice CNN.

Vereščuková v sobotu na Facebooku potvrdila, že jeden koridor povedie z Mariupola do Záporožia. Do Záporožia ešte v piatok dorazila v piatok kolóna 42 autobusov vezúcich evakuovaných obyvateľov z obliehaného prístavného mesta Mariupol. Autobusy viezli ľudí, ktorým sa predtým podarilo utiecť z Mariupola do Ruskom okupovaného mesta Berďansk. Odtiaľ boli autobusmi prevezení do Záporožia ležiaceho vyše 200 kilometrov severozápadne od Mariupola.

Ďalšie oznámené humanitárne koridory budú viesť z mesta Berďansk do Záporožia a z miest Rubižne, Severodoneck, Popasna a Lysyčansk do mesta Bachmut, približuje CNN.

Červený kríž sa podľa AFP medzitým pripravuje na ďalší pokus o bezpečný odsun civilistov z obliehaného prístavného mesta Mariupol na juhu Ukrajiny. Už v noci na sobotu oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, že z Mariupola evakuovali v priebehu piatka do bezpečia vyše 3000 ľudí. V priebehu piatka sa z rôznych ukrajinských miest podarilo evakuovať celkovo 6266 ľudí, pripomína CNN.