Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Vicepremiér Poľska: Zneškodnili sme kyberútok podporovaný Moskvou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Varšava opakovane obviňuje Moskvu z pokusov o destabilizáciu Poľska pre úlohu, ktorú zohráva pri dodávkach vojenskej pomoci susednej Ukrajine.

Varšava 9. septembra (TASR) - Poľské bezpečnostné zložky zabránili sabotážnej operácii zorganizovanej Ruskom a Bieloruskom, ktorej cieľom bola destabilizácia Poľska, vyhlásil v pondelok poľský vicepremiér Krzysztof Gawkowski, ktorý zároveň zastáva funkciu ministra pre digitálne záležitosti, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

Varšava opakovane obviňuje Moskvu z pokusov o destabilizáciu Poľska pre úlohu, ktorú zohráva pri dodávkach vojenskej pomoci susednej Ukrajine. Tieto obvinenia Rusko odmieta.

Skupina sabotérov pôsobiacich v Bielorusku údajne v spolupráci s Ruskom prenikla do exekutívnych funkcií na miestnej i celoštátnej úrovni vrátane štátnych podnikov, ktoré plnili vojenské zmluvy, uviedol vicepremiér.

"Bieloruské a ruské zahraničné služby... mali konkrétny cieľ - získavať informácie, vydierať jednotlivcov a inštitúcie a de facto viesť kybernetickú vojnu," povedal Gawkowski s tým, že zámeru ukradnúť údaje na účely vydierania sa podarilo zabrániť.

Počet kyberútokov namierených proti poľským organizáciám a inštitúciám vrátane logistických spoločností, ktoré zabezpečujú vojenské dodávky na Ukrajinu, sa od minulého roka zdvojnásobil. "Neraz sa vyskytne vyše tisíc incidentov za deň," povedal Gawkowski, ktorý v júni informoval, že Poľsku sa podarilo odvrátiť niekoľko kyberútokov na kritickú infraštruktúru.