Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Vietnamský prezident v rámci prvej zahraničnej cesty navštívi Čínu

Vietnamský prezident To Lam vystupuje s prejavom na tlačovej konferencii v Hanoji v sobotu 3. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Čína a Vietnam prisľúbili posilniť bilaterálne vzťahy v decembri, keď Si pricestoval do Vietnamu na prvú návštevu po šiestich rokoch.

Peking 15. augusta (TASR) - Vietnamský prezident To Lam v nedeľu navštívi Čínu. Pôjde o jeho prvú zahraničnú cestu, odkedy bol v máji oficiálne vymenovaný za najvyššieho predstaviteľa svojej krajiny. Vo štvrtok to oznámila hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

To Lam bude na štátnej návšteve od nedele do utorka, uviedla vo vyhlásení hovorkyňa a dodala, že sa koná na pozvanie čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga.

Čína a Vietnam prisľúbili posilniť bilaterálne vzťahy v decembri, keď Si pricestoval do Vietnamu na prvú návštevu po šiestich rokoch.

Vietnam v septembri minulého roka navštívil aj prezident Spojených štátov Joe Biden. Washington a Hanoj vtedy povýšili svoje diplomatické vzťahy na všeobecné strategické partnerstvo. Cieľom Bidenovej návštevy bolo úsilie zabrániť nárastu hospodárskej sily Číny a zabezpečiť si dôležité dodávky zásob na výrobu špičkových technológií.

Vietnam sa snaží udržiavať dobré vzťahy s Čínou aj s USA, pripomína AFP.

Lam sa stretne s čínskym prezidentom, premiérom Li Čchiangom a ďalšími predstaviteľmi na znak "vysokej dôležitosti, ktorú prikladá rozvoju vzťahov medzi oboma stranami a krajinami", uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Vietnam a Čína, v ktorých vládnu komunistické strany, už majú komplexné strategické partnerstvo, čo je najvyšší diplomatický štatút Vietnamu.