Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Vít Bárta sa poslaneckého mandátu nevzdá

Vít Bárta Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Podľa Bártových slov v televízii Nova vyznieva 90 percent rozsudku ako očistenie Vecí verejných.

Praha 15. apríla (TASR) - Neformálny líder českej koaličnej strany Veci verejné Vít Bárta, ktorého podmienečne odsúdili v piatok za korupciu, sa po preštudovaní rozsudku rozhodol zostať poslancom. Na odvolacom súde chce preukázať, že pôžička niekdajším kolegom v strane nebola korupciou.

Podľa Bártových slov v televízii Nova vyznieva 90 percent rozsudku ako očistenie Vecí verejných. "Sudca jednoznačne hovorí, že na Veci verejné bol organizovaný puč. Že počínanie pána Škárku a pani Kočí bolo podvodné počínanie voči mojej osobe," uviedol Vít Bárta.

Na odchod z parlamentu ho hneď v piatok po vynesení rozsudku vyzvali všetky politické strany vrátane členov koalície a premiéra Petra Nečasa.

Po verdikte sa Bárta už vzdal miesta predsedu poslaneckého klubu VV a uviedol, že pozastavil členstvo v strane. Poslanec Jaroslav Škárka, odsúdený v piatok v tom istom súdnom procese za podvod, televízii povedal, že sa poslaneckého mandátu teraz nevzdá.

Obvodný súd pre Prahu 5 uložil Bártovi 18-mesačný podmienečný trest s 30-mesačným odkladom. Škárka dostal tri roky nepodmienečne za to, že Bártu podviedol. Rozsudok nie je právoplatný, Bárta aj Škárka sa proti verdiktu odvolali.

Zdroj: idnes.cz, novinky.cz