Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Víťazom súťaže Veľká cena Eurovízie sa stal švajčiarsky rapper Nemo

Švajčiarsky spevák Nemo s piesňou The Code sa stal víťazom tohtoročnej pesničkovej súťaže Eurovízia v juhošvédskom Malmö v nedeľu 12. mája 2024. Foto: TASR/AP

Organizátori Eurovízie v sobotu zo súťaže diskvalifikovali holandského speváka Joosta Kleina. Dôvodom bola sťažnosť členky produkčného štábu, ktorá speváka obvinila zo zastrašovania.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Malmö 12. mája (TASR) – Víťazom piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie sa na rok 2024 stal švajčiarsky rapper Nemo so skladbou "The Code". TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Súťaž konajúcu sa vo švédskom meste Malmö tento rok poznamenala kontroverzia okolo účasti izraelskej speváčky Eden Golanovej, ktorá vyvolala protesty pred dejiskom súťaže, štadiónom Malmö Arena. Časť aktivistov a verejnosti žiadala, aby interpretovi z Izraela z dôvodu vojny v Pásme Gazy tento rok vôbec nebola umožnená účasť na hudobnom festivale.

Polícia zadržala a odviedla niekoľko protestujúcich vrátane švédskej klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej.

Organizátori Eurovízie v sobotu zo súťaže diskvalifikovali holandského speváka Joosta Kleina. Dôvodom bola sťažnosť členky produkčného štábu, ktorá speváka obvinila zo zastrašovania. Postup organizátorov ostro kritizovala holandská televízna a rozhlasová spoločnosť Avrotros, ktorá tento trest označila za príliš prísny a neprimeraný.

Veľkého finále súťaže sa zúčastnili zástupcovia z 25 krajín: Arménska, Británie, Cypru, Estónska, Fínska, Francúzska, Grécka, Gruzínska, Chorvátska, Izraela, Írska, Litvy, Lotyšska, Luxemburska, Nemecka, Nórska, Portugalska, Rakúska, Slovinska, Srbska, Španielska, Švajčiarska, Švédska, Talianska a Ukrajiny.