Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

Vláda premiéra Trudeaua uspela v hlasovaní o vyslovení dôvery

Na archívnej snímke Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

Opoziční konzervatívci po neúspešnom hlasovaní prisľúbili, že sa opäť pokúsia zvrhnúť vládu.

Ottawa 26. septembra (TASR) - Vláda kanadského premiéra Justina Trudeaua v stredu uspela v hlasovaní o vyslovení dôvery. Poslanci Dolnej snemovne hlasovali v pomere 211 ku 120 proti návrhu opozičnej Konzervatívnej strany, ktorá žiadala vyslovenie nedôvery Trudeauovej menšinovej liberálnej vláde. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Opoziční konzervatívci po neúspešnom hlasovaní prisľúbili, že sa opäť pokúsia zvrhnúť vládu, ktorej popularita podľa AFP po deviatich rokoch vládnutia klesla v dôsledku nespokojnosti s rastúcimi cenami a krízou v oblasti bývania.

Začiatkom septembra utrpel kanadský premiér nečakanú ranu, keď jeho menšinovú liberálnu vládu prestala v parlamente podporovať malá ľavicová Nová demokratická strana (NDP). Pre stratu podpory NDP je teraz Trudeauov kabinet závislý od iných opozičných zákonodarcov, na ktorých sa tak musí spoliehať pri schvaľovaní rozpočtu či hlasovanie o dôvere.

Hoci premiérova vláda v hlasovaní uspela, čakajú ju ďalšie výzvy, píše Reuters. Predseda separatistickej politickej formácie Québecký blok (BQ) Yves-Francois Blanchet v priebehu dňa vyhlásil, že sa bude snažiť o pád vlády, ak rýchlo nepristúpi na jej požiadavky.

Stredopraví konzervatívci majú veľký náskok v prieskumoch verejnej mienky pred voľbami, ktoré musia byť vypísané do konca októbra 2025. Konzervatívci tvrdia, že chcú voľby čo najskôr, pretože Kanaďania si podľa nich nemôžu dovoliť plánované zvýšenie federálnej uhlíkovej dane. Rovnako tvrdia, že za vlády liberálov sa zvýšila kriminalita a výdavky.

"Už toho bolo dosť. Náklady stúpajú, dane stúpajú, kriminalita stúpa a čas vypršal," uviedli vo vyhlásení konzervatívci.

Kanadský premiér podľa Reuters uznal nespokojnosť spoločnosti, avšak konzervatívcov obvinil, že sa namiesto zamerania na potreby ľudí venujú politickým hrám.