Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Vladimir Putin pricestoval na štátnu návštevu do Vietnamu

Ruský prezident Vladimir Putin (druhý zľava) si podáva ruku s vietnamskými predstaviteľmi po prílete na medzinárodné letisko Noi Bai v Hanoji vo štvrtok 20. júna 2024. Foto: TASR/AP

Putin prišiel na návštevu do Hanoja na pozvanie generálneho tajomníka komunistickej strany Nguyen Phu Tronga.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Hanoj 20. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu pricestoval na štátnu návštevu do Vietnamu po jeho stretnutí s Kim Čong-unom v Severnej Kórei, uviedol ruský prezidentský úrad. TASR píše podľa agentúr AFP a DPA.

Putin prišiel na návštevu do Hanoja na pozvanie generálneho tajomníka komunistickej strany Nguyen Phu Tronga. Do hlavného mesta krajiny pricestoval zo Severnej Kórey v stredu večer.

Vo štvrtok sa ruský líder zúčastní na uvítacom ceremoniáli v prezidentskom paláci a potom bude viesť bilaterálne rozhovory s Trongom. Stretne sa aj s vietnamským premiérom Pham Minh Chinhom a Vietnamcami, ktorí študovali v Rusku. Putin sa zúčastní aj na štátnom bankete.

Keďže sa ruský prezident ocitol v medzinárodnej izolácii, snaží sa získať podporu zostávajúcich spojencov Ruska. Ostáva nejasné, čo presne si Vietnam sľubuje od návštevy Putina, na ktorého Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal zatykač za údajné vojnové zločiny proti Ukrajine, píše DPA.

Komentátori naznačujú, že Putinova krátka cesta do Vietnamu a Severnej Kórey má praktický aj symbolický význam. Putin ešte v utorok pricestoval na dvojdňovú štátnu návštevu KĽDR. S Kimom podpísal v stredu v Pchjongjangu zmluvu o komplexnom strategickom partnerstve medzi oboma krajinami. Severokórejský líder povedal, že táto zmluva plne prispieva k udržiavaniu mieru a stability v regióne. Rastúca spolupráca medzi Moskvou a Pchjongjangom spôsobuje znepokojenie v Južnej Kórei, v radoch západných krajín i na Ukrajine, konštatuje AFP.