Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 24. september 2024Meniny má Ľuboš aj Ľubor
< sekcia Zahraničie

VLNOBITIE a dážď na Havajských ostrovov priniesol HURIKÁN Hone

Na archívnej snímke tropická búrka Hone. Foto: TASR/AP

Guvernér amerického štátu Havaj Josh Green v sobotu vyhlásil núdzový stav z dôvodu nebezpečenstva.

Honolulu 25. augusta (TASR) - Hurikán prvej kategórie Hone priniesol v nedeľu ráno dážď a vlnobitie na najväčší z Havajských ostrovov The Big Island. TASR informuje podľa agentúry AFP a amerických médií.

Smršť Hone s maximálnou rýchlosťou vetra 130 kilometrov za hodinu sa prehnala okolo južnej časti ostrova o 2.00 h miestneho času (14.00 h SELČ), uviedlo americké Hurikánové centrum pre strednú časť Tichého oceánu (CPHC). Na ostrove očakávajú zrážky až do výšky 30 centimetrov a vlnobitie.

Guvernér amerického štátu Havaj Josh Green v sobotu vyhlásil núdzový stav z dôvodu nebezpečenstva, ktoré Hone predstavuje a takisto zvýšil stupeň nebezpečenstva pred požiarmi, píše CNN.

Miestna televízna stanica KHON2 uviedla, že pláže na ostrove boli uzavreté a úrady otvorili núdzové prístrešia. Dodávateľ elektriny Hawaiian Electric uviedol, že viac než 7000 zákazníkov je bez elektriny.

Ďalší hurikán štvrtej kategórie z názvom Gilma sa nachádzal približne 2380 kilometrov od Havaja. Očakáva sa však, že zoslabne, kým sa k ostrovu priblíži.

Havaj je najväčší z Havajských ostrovov a má približne 200.000 obyvateľov. Je označovaný aj ako Veľký ostrov (The Big Island).