Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

Vo Fínsku zriadia nové veliteľstvo NATO neďaleko hraníc s Ruskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V meste Mikkeli, ktoré je od hraníc s Ruskom vzdialené asi dve hodiny autom, už sídli veliteľstvo pozemných síl fínskej armády. Spojením týchto lokalít dosiahneme najlepšiu možnú synergiu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Helsinki 27. septembra (TASR) - Vo Fínsku bude neďaleko hraníc s Ruskom zriadené nové veliteľstvo pozemných síl NATO, ktorého úlohou bude riadiť operácie Aliancie v severnej Európe v prípade vypuknutia vojenského konfliktu. Oznámil to v piatok fínsky minister obrany Antti Hakkanen, píše TASR s odvolaním na správy agentúr AFP a Reuters.

"Rozhodol som sa, že navrhneme NATO, aby zriadilo veliteľstvo v (meste) Mikkeli," uviedol Hakkanen v nadväznosti na júnové vyhlásenie, že všetky členské krajiny Aliancie vyjadrili politický súhlas so zriadením veliteľstva vo Fínsku.

Centrum, ktoré NATO označuje ako Multi Corps Land Component Command (MCLCC), bude pôsobiť v rámci aliančného veliteľstva spoločných síl v americkom Norfloku. "Fínsko vysiela Rusku signál, že sme plnoprávnym členom NATO a že NATO má veľmi silnú úlohu aj pri obrane Fínska," dodal fínsky minister obrany.

V meste Mikkeli, ktoré je od hraníc s Ruskom vzdialené asi dve hodiny autom, už sídli veliteľstvo pozemných síl fínskej armády. "Spojením týchto lokalít dosiahneme najlepšiu možnú synergiu medzi národným obranným manažmentom a obranným manažmentom NATO," priblížil Hakkanen.

Fínsko a Švédsko dlhé roky uplatňovali politiku nezúčastnenosti. Obe severské krajiny požiadali o vstup v NATO po tom, ako Rusko vo februári 2022 napadlo susednú Ukrajinu. Fínsko sa následne stalo členom Aliancie vlani a Švédsko tento rok.