Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku hľadajú masový hrob nemeckých vojakov z 2.svetovej vojny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Hľadanie sa začalo už začiatkom tohto týždňa, ide však o jeho obnovenie po neúspešných vykopávkach v oblasti obce Meymac v departemente Corrze v minulom roku.

Paríž 10. októbra (TASR) - V strednej časti Francúzska vo štvrtok ďalej pokračuje hľadanie masového hrobu s telami desiatok vojakov ozbrojených síl nacistického Nemecka (Wehrmacht), zastrelených príslušníkmi francúzskeho odboja počas druhej svetovej vojny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Hľadanie sa začalo už začiatkom tohto týždňa, ide však o jeho obnovenie po neúspešných vykopávkach v oblasti obce Meymac v departemente Corrze v minulom roku. Táto obec sa nachádza severovýchodne od mesta Tulle.

Nemecká komisia pre vojenské hroby (VDK) tvrdí, že po masovom hrobe pátra pomocou georadaru - technológie na zisťovanie pozemných priestorov. Z dôvodu nepriaznivého počasia museli toto úsilie dočasne pozastaviť, výsledky z prieskumov sa očakávajú až o niekoľko týždňov.

Prípad začali vyšetrovať vlani v júni po tom, čo bývalý francúzsky odbojár a zároveň posledný žijúci svedok vo veku 98 rokov prelomil mlčanie o zabití 47 vojnových zajatcov počas druhej svetovej vojny. Nemci boli zastrelení v júni 1944, po masakri obyvateľstva v meste Tulle, ako aj po vyhladení dediny Oradour-sur-Glane. Tieto vojnové zločiny elitných oddielov Waffen-SS sa stali symbolmi nacistického barbarstva vo Francúzsku.

Už predtým bolo známe, že v lese pri obci Meymac v strednom Francúzsku postrieľali Nemcov a tiež jednu Francúzku obvinenú z kolaborácie. Všetci zúčastnení však o okolnostiach prípadu celý život mlčali.

Jeden z dvoch masových hrobov objavili v prísnom utajení už v roku 1967, v ňom sa nachádzalo 11 tiel zrejme zastrelených členov Wehrmachtu. Umiestnenie zvyšných 36 vojakov Wehrmachtu zostáva naďalej neisté, no predpokladá sa, že sú pochovaní niekde v blízkosti už nájdeného hrobu.