Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Vo francúzskych zámorských územiach sa začalo druhé kolo volieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ak krajná pravica získa 7. júla absolútnu väčšinu, vo francúzskom politickom systéme nastane tzv. kohabitácia, keď prezident musí vymenovať za premiéra zástupcu odlišného politického zoskupenia.

Paríž 6. júla (TASR) - Voliči vo francúzskych zámorských územiach a žijúci v zahraničí začali v sobotu hlasovať v druhom kole francúzskych parlamentných volieb. Tie by mohli priniesť bezprecedentné víťazstvo nacionalistickej krajnej pravice, píše TASR na základe agentúry AP.

Druhé kolo predčasných volieb začalo v sobotu pri kanadskom pobreží na súostroví Saint-Pierre a Miquelon a nasledovalo na francúzskych územiach v Karibiku, južnom Tichomorí a Indickom oceáne. Voliť začali aj Francúzi žijúci v zahraničí.

Voľby v kontinentálnom Francúzsku sa konajú v nedeľu. Predbežné volebné odhady sa očakávajú po zatvorení posledných volebných miestností v nedeľu o 20.00 h tamojšieho času. Prvé oficiálne výsledky budú pravdepodobne na prelome nedele a pondelka, píše agentúra.

Predošlú nedeľu sa v prvom kole predčasných volieb dostala na prvé miesto protiimigračná strana Národné združenie (RN) Marine Le Penovej, za ktorou nasledovala koalícia stredoľavicových, krajne ľavicových a zelených strán - a centristická aliancia prezidenta Emmanuela Macrona bola až tretia, pripomína AP.

Ak krajná pravica získa 7. júla absolútnu väčšinu, vo francúzskom politickom systéme nastane tzv. kohabitácia, keď prezident musí vymenovať za premiéra zástupcu odlišného politického zoskupenia. V tomto prípade predsedu RN 28-ročného Jordana Bardellu. Vtedy sa obmedzí kontrola Macrona nad rozhodovaním o domácej politike a môže to tiež znížiť súčasnú francúzsku podporu Ukrajine.

Macronovo rozhodnutie vyhlásiť predčasné voľby po úspechu RN v eurovoľbách prekvapilo väčšinu analytikov. Vyvolalo tiež neistotu v druhej najväčšej európskej ekonomike. Parížska burza utrpela v júni najväčší mesačný pokles za dva roky.

Riadne funkčné obdobie poslancov Národného zhromaždenia je päť rokov. V jednomandátových volebných obvodoch sa volí podľa väčšinového volebného systému v dvoch kolách. Ak v prvom kole žiadny kandidát nezískal nadpolovičnú väčšinu odovzdaných hlasov a zároveň podporu aspoň 25 percent oprávnených voličov, do druhého kola postúpili kandidáti s podporou minimálne 12,5 percenta odovzdaných hlasov.