Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Zahraničie

Vo svete sa konali spomienkové zhromaždenia k 7. októbru

Pakistanskí šiitskí moslimovia nosia falošné rakvy počas demonštrácie proti izraelským náletom a na prejav solidarity s ľuďmi v Gaze a Libanone. Foto: TASR/AP

Ľudia, ktorí sa zhromaždili od Sydney cez Rím až po Varšavu a Washington trúchlili za obeťami konfliktu a vyzývali na slobodu pre rukojemníkov, ale aj mier na palestínskych územiach.

Paríž 7. októbra (TASR) - Účastníci spomienkových zhromaždení, ktoré sa v pondelok konali na celom svete v súvislosti s výročím útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, ktorý viedol k vojne v Pásme Gazy, vyjadrovali zdesenie i túžbu po mieri, píše TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

Ľudia, ktorí sa zhromaždili od Sydney cez Rím až po Varšavu a Washington trúchlili za obeťami konfliktu a vyzývali na slobodu pre rukojemníkov, ale aj mier na palestínskych územiach. Na niektorých zhromaždeniach, napríklad v indickom Naí Dillí, vyzývali na oslobodenie Palestíny. Propalestínske demonštrácie sa očakávajú aj v Holandsku.

Hamas pred rokom zabil podľa AFP 1205 Izraelčanov a zajal 251 rukojemníkov. Podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy prišlo počas rok trvajúceho konfliktu o život takmer 42.000 ľudí, prevažne civilistov.

Ľudia nesú vlajky Izraela a Austrálie počas spomienkového zhromaždenia v Sydney pri príležitosti prvého výročia útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, ktorý viedol k vojne v Pásme Gazy v pondelok 7. októbra 2024.
Foto: TASR/AP


Členovia austrálskej židovskej komunity sa v Sydney zhromaždili za tmy. Mnohí účastníci držali izraelské vlajky a svetlá v tvare sviečok. "Dnes je veľmi emotívny deň," uviedol jeden z účastníkov, ktorého sesternicu 7. októbra 2023 zajal Hamas.

V Naí Dillí sa na pokojnej demonštrácii na podporu Palestínčanov zhromaždilo približne 150 protestujúcich. "Ľudia (tam) umierajú každý deň, nemajú potraviny, hladujú," povedala aktivistka s transparentom s nápisom "Zastavte masaker" a dodala, že odsudzuje podporu Indie pre Izrael. Iná účastníčka zhromaždenia uviedla, že na na podujatie prišla, pretože chce mier, uzatvára AFP.