Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Vo veku 80 rokov zomrel excentrický fínsky dirigent Leif Segerstam

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Segerstam bol známy temperamentnými, energickými vystúpeniami, pričom jeho dlhé biele vlasy a brada mu dodávali auru Santa Klausa.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Helsinki 9. októbra (TASR) - Fínsky dirigent Leif Segerstam, ktorý viedol orchestre po celom svete a napísal viac ako 370 symfónií, zomrel vo veku 80 rokov, oznámili v stredu fínske médiá. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Segerstam bol známy temperamentnými, energickými vystúpeniami, pričom jeho dlhé biele vlasy a brada mu dodávali auru Santa Klausa.

O jeho úmrtí informovala fínska verejnoprávna rozhlasová a televízna stanica YLE s odvolaním sa na jeho syna Jana, ktorý uviedol, že Segerstam zomrel po krátkej chorobe.

Segerstam hosťoval v orchestroch po celom svete vrátane Chicagskeho symfonického orchestra, Losangeleskej filharmónie, Viedenského rozhlasového symfonického orchestra, Torontského symfonického orchestra a Kráľovského liverpoolskeho filharmonického orchestra. Dirigoval aj v mnohých operných domoch.

V rodnom Fínsku ho v roku 2005 vyznamenali prestížnou Sibeliovou medailou a v roku 2014 mu fínsky prezident Sauli Niinistö udelil titul univerzitného profesora.

Segerstam sa narodil do hudobníckej rodiny. V marci sa vyjadril pre fínsky denník Helsingin Sanomat, že mu vyhovuje byť "zázračným dieťaťom". Čítať sa naučil v troch rokoch, v piatich už ovládal noty a v šiestich zložil svoju prvú skladbu.