Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Vo Venezuele sa konali opozičné protesty proti znovuzvoleniu Madura

Venezuelskí občania sa zhromažďujú, aby odsúdili podľa nich sfalšované výsledky prezidentských volieb, v ktorých bol za víťaza vyhlásený prezident Nicolas Maduro, v Panama City v sobotu 3. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Na proteste v hlavnom meste Caracas sa zúčastnila aj opozičná líderka María Corina Machadová.

Caracas 3. augusta (TASR) — Tisíce ľudí protestovali v sobotu po celej Venezuele proti spornému znovuzvoleniu prezidenta Nicolása Madura na ďalšie funkčné obdobie. Demonštrácie zorganizovali aj Madurovi prívrženci, informovali agentúry AFP a DPA.

Na proteste v hlavnom meste Caracas sa zúčastnila aj opozičná líderka María Corina Machadová, ktorá má z dôvodu údajných nezrovnalostí počas svojho pôsobenia v parlamente 15-ročný súdny zákaz pôsobiť vo verejných funkciách. Machadová preto podporila ako prezidentského kandidáta Edmunda Gonzáleza Urrutiu.

"Nikdy sme neboli takí silní ako teraz. Režim nikdy nebol taký slabý ako teraz. Stratil všetku legitimitu," povedala Machadová.

Protesty proti výsledkom volieb vo Venezuele sa v sobotu konali aj v americkom meste Miami, v Bogote v Kolumbii a v španielskom hlavnom meste Madrid.

Maduro tiež vyzval svojich priaznivcov, aby v sobotu prišli na "pochod všetkých pochodov". Opozíciu obvinil zo spolupráce s USA na vytvorení chaosu a plánovania prevratu, ako aj z prípravy útokov na bezpečnostné sily počas provládnych zhromaždení.

Podľa mimovládnej organizácie Foro Penal zomrelo doteraz pri protestoch po nedeľňajších voľbách najmenej 11 ľudí. Podľa oficiálnych informácií bolo zatknutých aj viac ako 1200 ľudí.

Národná volebná rada (CNE), lojálna Madurovi, ho v piatok vyhlásila za víťaza volieb konaných 28. júla. Získal údajne 52 percent hlasov, zatiaľ čo González Urrutia iba 43 percent. Tieto údaje však odmietlo viacero krajín vrátane Spojených štátov, Argentíny, Kostariky, Ekvádoru, Panamy a Uruguaja.

Opozícia tvrdí, že má k dispozícii podrobné výsledkové listiny z viac ako 80 percent volebných okrskov. Vyplýva z nich, že González Urrutia získal 67 percent hlasov a Maduro iba 30 percent. Vláda tvrdí, že sú sfalšované.

Venezuelská vláda vyhostila diplomatov z niektorých krajín spochybňujúcich Madurovo víťazstvo. Argentínski diplomati, ktorí v sobotu dorazili do Buenos Aires, uviedli, že veľvyslanectvu prerušili dodávky elektriny.