Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Vo Venezuele sa opäť konali protesty proti výsledkom volieb

Na snímke účastníci protestu proti venezuelskému prezidentovi. Foto: TASR/AP

Voľby sa konali 28. júla a aj napriek presvedčivým dôkazom o víťazstve kandidáta Edmunda Gonzáleza Urrutia vyhlásili za víťaza Madura, zdôraznila AP.

Caracas 28. augusta (TASR) - Odporcovia znovuzvoleného venezuelského prezidenta Nicólasa Madura v stredu opätovne protestovali v uliciach hlavného mesta proti sporným výsledkom prezidentských volieb spred mesiaca. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Voľby sa konali 28. júla a aj napriek presvedčivým dôkazom o víťazstve kandidáta Edmunda Gonzáleza Urrutia vyhlásili za víťaza Madura, zdôraznila AP. Výsledkom bolo medzinárodné odsúdenie transparentnosti volieb a predstavitelia viacerých krajín spolu s opozíciou žiadali o zverejnenie detailných výsledkov. Opozícia zároveň poukazuje na tisíce sčítaných hárkov, ktoré zozbierala a zverejnila na internete. Podľa toho sú v rozpore s nedávnym rozsudkom Najvyššieho súdu, ktorý potvrdil víťazstvo doterajšieho prezidenta.

Stúpenci Madura v stredu tiež plánovali usporiadať zhromaždenia na podporu prezidenta a protesty označili za pokus o vyvolanie nepokojov v celej Venezuele. Prezident sa počas krízy zároveň spolieha na bezpečnostné zložky, aby si s ich pomocou udržal svoje postavenie, uvádza AP.

V utorok vymenoval prezident šéfa vládnucej strany Diosdada Cabella za ministra vnútra, ktorý dohliada aj na policajné zložky. Cabella pritom vyhlásil, že nebude mať zľutovanie s odporcami vlády. Doposiaľ bolo zadržaných už vyše 2000 osôb, medzi ktorými sú novinári, politici i študenti. Vymenovanie preto vyvolalo obavy, že sa situácia ešte zhorší.

Zadržiavanie ľudí bolo aj ústrednou témou stredajšieho mimoriadneho zasadnutia Organizácie amerických štátov vo Washingtone. Diskutovalo sa na ňom o správe Medziamerickej komisie pre ľudské práva o porušovaní ľudských práv. "Komisia jednoznačne odsudzuje praktiky inštitucionálneho násilia v kontexte volebného procesu vo Venezuele," uviedla na zasadnutí právnička z Barbadosu a členka komisie Roberta Clarkeová. "Demokracia a právny štát sa musia obnoviť," dodala.

Komisia vyzvala venezuelské orgány, aby zastavili všetky kroky, ktoré "vyvolávajú strach" u obyvateľstva, a to vrátane svojvoľného zadržiavania a používania násilia zo strany neštátnych aktérov lojálnych voči Madurovi. Zároveň žiadala o rešpektovanie vôle Venezuelčanov volajúcich po demokratickej zmene.