Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Vo viacerých oblastiach vojnou zmietaného Sudánu vyhlásili hladomor

Sudánski vojaci, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Hladomor sa vyhlasuje na základe špeciálneho mechanizmu, na ktorom spolupracujú viaceré agentúry OSN, regionálne a humanitárne organizácie.

Chartúm 1. augusta (TASR) - Výbor pre monitorovanie hladomoru (FRC), ktorý vyhodnocuje úroveň potravinovej bezpečnosti vo svete, vo štvrtok vyhlásil hladomor v utečeneckom tábore Zamzam v sudánskom regióne Severný Dárfúr. Podobná situácia panuje aj na ďalších miestach v krajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vyhlásenie hladomoru prichádza uprostred prehlbujúcej sa potravinovej krízy v Sudáne. Tú vyvolala najmä vojna medzi dvoma vojenskými frakciami, armádou a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF), ktorá vypukla v apríli minulého roka.

FRC informuje, že stav hladomoru bude v tábore Zamzam a ostatných oblastiach pravdepodobne panovať až do októbra. "Ostatné oblasti Sudánu, v Dárfúre aj inde, sú potenciálne vystavené riziku hladomoru a budú ním ohrozené dovtedy, kým bude konflikt pokračovať a humanitárnej pomoci bude zamedzený prístup," uviedli predstavitelia FRC.

Hladomor sa vyhlasuje na základe špeciálneho mechanizmu, na ktorom spolupracujú viaceré agentúry OSN, regionálne a humanitárne organizácie. Zložený je z piatich fáz, pričom Hladomor je poslednou z nich.

Vyhlásenie hladomoru nastane, keď 20 percent populácie trpí akútnym nedostatok potravín, 30 percent detí je akútne podvyživených a od hladu denne zomrú dvaja ľudia z 10.000. Hladomor od spustenia mechanizmu vyhlásili iba dvakrát. V Somálsku v roku 2011 a v Južnom Sudáne v roku 2017. V júni FRC informoval, že v Súdane hladom trpí viac ako 755.000 ľudí a hladomor hrozí v 14 lokalitách.

Reuters poukazuje na to, že napriek vyhláseniu hladomoru, môže byť doručenie humanitárnej pomoci komplikované. Obe strany konfliktu totiž odmietajú vpustiť humanitárne misie na svoje územie.

Reuters pripomína, že humanitárna kríza v Sudáne je jednou z najhorších na svete. Občianska vojna zasiahla viacero civilných oblastí vrátane hlavného mesta Chartúm. Jednotky RSF sú podozrivé z etnických čistiek a konflikt spôsobil, že Sudán má viac vnútorne vysídlených osôb ako ktorákoľvek iná krajina sveta. Podľa odhadov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) utieklo zo svojich domovov 10,7 milióna ľudí.