Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Vo Viedni sa konali demonštrácie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Demonštranti z hnutia identitárov žiadali remigráciu - nútené vyhostenie migrantov z krajiny.

Viedeň 21. júla (TASR) - Vo Viedni sa v sobotu konal protest krajne pravicového hnutia identitárov i protidemoštrácia antifašistických organizácií. V rakúskej metropole došlo k potýčkam a polícia zadržala 43 osôb, informuje TASR podľa agentúry APA a denníka Der Standard.

Demonštranti z hnutia identitárov žiadali remigráciu - nútené vyhostenie migrantov z krajiny. Stovky policajtov sa usilovali príslušníkov tohto hnutia a ďalších krajne pravicových skupín udržať ďalej od účastníkov protidemonštrácií.

Maskované osoby, ktoré sa niekoľkokrát pokúšali narušiť pochod identitárov, a to aj s pomocou pyrotechniky a blokády v sede, podľa polície neskôr hádzali kamene a fľaše a útočili na policajtov korenistým sprejom. Zranenia utrpeli traja policajti a jedno policajné auto bolo poškodené.

Minister vnútra Gerhard Karner z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) uviedol, že polícia v súvislosti s trestnými činmi - najmä počas demonštrácií - postupuje dôsledne a bez ohľadu na to, či sa ich dopustili ľavicoví či pravicoví extrémisti, či iní nepriatelia demokracie, píše APA.

Zelení aj sociálni demokrati (SPÖ) už predtým demonštráciu identitárov ostro kritizovali, pričom poukazovali na personálne prepojenia hnutia a krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

Hovorkyňa Zelených pre oblasť kultúry Eva Blimlingerová vyzvala ministra Karnera, aby "zastavil aktivity pravicových extrémistov", a vyzvala ľudí, aby sa zúčastnili na protidemonštráciách.