Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Vodcu Hamasu zabili v Teheráne, tvrdia iránske Revolučné gardy

Na snímke Ismaíl Haníja. Foto: TASR/AP

Haníja sa v utorok v Teheráne zúčastnil na inaugurácii iránskeho prezidenta Massúda Pezeškijána.

Gaza 31. júla (TASR) - Vodca Hamasu Ismaíl Haníja bol zavraždený v iránskej metropole Teherán. Oznámili to v stredu iránske Revolučné gardy (IRGC), informovali agentúry Reuters a AP s odvolaním na iránske štátne médiá.

Haníja sa v utorok v Teheráne zúčastnil na inaugurácii iránskeho prezidenta Massúda Pezeškijána. IRGC bezprostredne neposkytli žiadne podrobnosti o tom, ako bol Haníja zabitý. O život prišiel aj jeho ochrankár, dodali Revolučné gardy s tým, že útok aktuálne vyšetrujú.

Smrť Haníju potvrdilo aj hnutie Hamas. Vo svojom vyhlásení uviedlo, že bol zabitý pri "zradnom sionistickom zásahu v jeho rezidencii v Teheráne".

Hovorca Hamasu Sámí abú Zuhrí pre agentúru Reuters povedal, že vražda Haníju je závažnou eskaláciou, ktorej cieľom je zlomiť vôľu Hamasu. Dodal, že hnutie bude aj napriek tomu pokračovať vo svojej ceste. "Sme presvedčení o víťazstve," vyhlásil.

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Músa abú Marzúk označil zabitie Haníju za zbabelý čin, ktorý "nezostane bez odozvy".

K vražde vodcu Hamasu sa zatiaľ nikto oficiálne neprihlásil. Útok však analytici iránskej štátnej televízie takmer okamžite začali pripisovať Izraelu.

Izrael správy o úmrtí Haníju zatiaľ nekomentoval. Podľa agentúry AP sa však Izrael k atentátom nezvykne vyjadrovať, pokiaľ za nimi stojí jeho tajná služba Mosad.

Haníja sa stal vodcom hnutia Hamas v roku 2017. Pásmo Gazy opustil v roku 2019, odkedy žil v exile v Katare. Po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023 a následnom vypuknutí vojny v Pásme Gazy sa stal tvárou medzinárodnej diplomacie Hamasu, píše agentúra Reuters.

Irán: Haníju zabil raketový útok v rezidencii pre vojnových veteránov v Teheráne


Vodca Hamasu Ismaíl Haníja bol v iránskej metropole zabitý v "špeciálnej rezidencii pre vojnových veteránov" v severnej časti Teheránu počas raketového útoku, uviedli v stredu iránske médiá. TASR informuje podľa agentúr Reuters a AFP.

"Haníja, ktorý prišiel do Iránu na inauguračnú ceremóniu prezidenta (Massúda Pezeškijána), bol ubytovaný v jednej zo špeciálnych rezidencií pre vojnových veteránov na severe Teheránu, keď mučenícky zahynul v dôsledku zásahu raketou odpálenou zo vzduchu," uviedla iránska tlačová agentúra Fars. K útoku podľa nej došlo približne o druhej hodine v noci miestneho času.

Spravodajský web Nour News, napojený na iránsku Najvyššiu národnú bezpečnostnú radu, označil zabitie Haníju v Teheráne za "nebezpečný hazard". "Prekročenie červených čiar bolo pre nepriateľa vždy nákladné," dodal.

Sústrasť v súvislosti s úmrtím Haníju medzitým v stredu vyjadrilo aj libanonské militantné hnutie Hizballáh, píše Reuters.

Hizballáh, ktorý je rovnako ako hnutie Hamas podporovaný Iránom, špecificky neobvinil Izrael, uviedol však, že po smrti Haníju budú skupiny napojené na Iránom odhodlanejšie v konfrontácii s Izraelom.

Zabitie Haníju ostro odsúdilo aj katarské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré vo vyhlásení uviedlo, že ide o "ohavný zločin" a "nebezpečnú eskaláciu".