Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Zahraničie

Vodca Hamasu rokoval so sprostredkovateľmi o dohode o prímerí v Gaze

Palestínčania sa zhromažďujú na okraji krátera po izraelskom leteckom útoku v oblasti, kde sa ukrývajú vysídlené osoby v Chán Júnis v južnom pásme Gazy, piatok 21. júna 2024. Foto: TASR/AP

Haníja podľa hnutia o najnovšom vývoji komunikoval aj s tureckými predstaviteľmi.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Káhira 4. júla (TASR) - Palestínske radikálne hnutie Hamas v stredu uviedlo, že jeho vodca Ismaíl Haníja uskutočnil telefonické rokovania so sprostredkovateľmi z Kataru a Egypta v súvislosti s dosiahnutím dohody o ukončení vojny v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Haníja podľa hnutia o najnovšom vývoji komunikoval aj s tureckými predstaviteľmi. Zdroj z Hamasu podľa Reuters ešte predtým povedal, že islamistická militantná skupina vládnuca v Pásme Gazy si so sprostredkovateľmi "vymenila nejaké myšlienky" týkajúce sa zastavenia vojny. Podrobnosti však neposkytol.

Sprostredkovatelia z Egypta, Kataru a USA sa už mesiace usilujú dosiahnuť dohodu o prímerí v konflikte medzi Izraelom a Hamasom a prepustení 120 rukojemníkov, ktorých militanti stále zadržiavajú v Pásme Gazy. Tieto snahy však uviazli.