Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Vodca katalánskych separatistov tvrdí, že je na ceste do Španielska

Na archívnej snímke katalánsky líder Carles Puigdemont. Foto: TASR/AP

Puigdemont sa má vo štvrtok v Barcelone o 10.00 h zúčastniť na voľbe nového katalánskeho lídra.

Barcelona 7. augusta (TASR) - Exilový vodca katalánskych separatistov Carles Puigdemont v stredu vyhlásil, že je na ceste späť do Španielska. Napriek hrozbe zatknutia sa plánuje zúčastniť na hlasovaní o investitúre nového premiéra v regionálnom parlamente, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

Puigdemont sa má vo štvrtok v Barcelone o 10.00 h zúčastniť na voľbe nového katalánskeho lídra. Len hodinu predtým naplánovala jeho separatistická strana Spolu za Katalánsko (JxCat) pred budovou katalánskeho regionálneho parlamentu pre neho privítací ceremoniál.

Ak bude Puigdemont zatknutý za svoju úlohu pri neúspešnom pokuse o vyhlásenie nezávislosti Katalánska v roku 2017, hlasovanie o investitúre by mohlo byť zrušené.

"V normálnych demokratických podmienkach by bolo zbytočné, aby poslanec ako ja oznámil svoj zámer zúčastniť sa na tomto zasadnutí, bolo by to irelevantné. Naše podmienky však také nie sú," uviedol Puigdemont vo videu na sociálnej sieti X.

"Po prvé - pretože čelíme dlhodobému prenasledovaniu za to, že sme Kataláncom umožnili hlasovať v referende o sebaurčení. Po druhé - pretože najvyšší súd odmieta dodržiavať schválený a platný zákon o amnestii. Na túto výzvu treba odpovedať. Preto sme sa vydali na cestu z exilu," vyhlásil.

Puigdemont stál na čele regionálnej vlády Katalánska v roku 2017, keď presadila nezákonné referendum o odtrhnutí sa od Španielska. Nasledovalo vyhlásenie krátkej nezávislosti, madridské úrady ju však zrušili.

Puigdemont onedlho nato ušiel do zahraničia, aby sa vyhol trestnému stíhaniu, ale španielska justícia ho stále hľadá.

Španielsky najvyšší súd 1. júla rozhodol, že zákon o amnestii pre katalánskych separatistov, ktorý vstúpil do platnosti začiatkom tohto roka, sa na neho nevzťahuje v plnej miere.

Predpokladá sa, že novým lídrom regiónu sa stane šéf španielskych vládnucich socialistov v Katalánsku, bývalý minister zdravotníctva Salvador Illa. Získal si podporu menšej krajne ľavicovej strany a umiernenejšej separatistickej Republikánskej ľavice Katalánska (ERC). Regionálny parlament má 135 poslancov, ktorí musia nového premiéra schváliť do 26. augusta.