Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Vodca militantného hnutia Hizballáh prežil útok na centrum Bejrútu

Dym stúpa v blízkosti zhorených áut na mieste izraelského leteckého útoku v Dahíji, Bejrút, Libanon. Foto: TASR/AP

Wafík Safá je styčným dôstojníkom a veliteľom jednotky Hizballáhu, ktorá koordinuje spoluprácu s libanonskými bezpečnostnými agentúrami.

Bejrút 11. októbra (TASR) – Predpokladaným terčom štvrtkového útoku na centrum Bejrútu bol veliteľ proiránskeho militantného hnutia Hizballáh Wafík Safá, ktorý však vyviazol živý. Podľa agentúry Reuters to uviedli tri nemenovaní bezpečnostné zdroje, píše TASR.

Wafík Safá je styčným dôstojníkom a veliteľom jednotky Hizballáhu, ktorá koordinuje spoluprácu s libanonskými bezpečnostnými agentúrami.

Jeho funkcia v hnutí zahŕňa politické aj vojenské aspekty, preto pokus o jeho odstránenie možno interpretovať aj ako rozšírenie snáh Izraela pri odstraňovaní veliteľov a vedúcich predstaviteľov Hizballáhu, konštatuje Reuters.

Izrael počas uplynulých týždňov zlikvidoval niekoľko vysokopostavených členov Hizballáhu vrátane jeho vodcu Hasana Nasralláha. Safá je jedným z preživších členov užšieho vedenia, ktorí sa snažia opäť zreorganizovať.

Izraelská armáda vo štvrtok večer neútočila na južné predmestia Bejrútu, ktoré sú baštou Hizballáhu, ale na centrum mesta, na ktoré sa izraelské útoky zameriavajú iba zriedkavo. Izraelská armáda pred útokom nevydala ani príkaz na evakuáciu obyvateľstva. Útoky si vyžiadali 22 obetí a viac než 100 zranených.