Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Vodca prevratu v Mali sa národu ospravedlnil; vraj urobil chybu

Ako pripomína agentúra Reuters, Sanogom vedený prevrat mal podporu mnohých Malijčanov, ktorým však potom neponúkol žiadnu konkrétnu alternatívu a jeho politické úsilie vyšlo naprázdno.

Bamako 27. júna (TASR) - Kapitán malijskej armády, ktorý bol vlani na čele štátneho prevratu a umožnil tak, aby ozbrojenci napojení na sieť al-Káida ovládli polovicu krajiny, sa národu ospravedlnil za svoje činy.

Na stretnutí, ktorého cieľom bolo zmieriť znepriatelené frakcie malijskej armády, kapitán Amadou Aya Sanogo označil ním vedenú protivládnu vzburu za chybu. "Sme vojaci, ale sme aj ľudia a robíme chyby," uviedol Sanogo a vyslovil nádej, že národ jeho ospravedlnenie prijme. Sanogov príhovor si vypočul prezident Dioncounda Traoré, desiatky členov vlády a parlamentu, duchovní, ako aj vodcovia vplyvných malijských kmeňov.

Republika Mali bola kedysi modelom demokracie na africkom kontinente. K jej rozvratu došlo vlani, keď bol zvrhnutý úradujúci prezident a chaos, ktorý potom nastal, využili tuarégski separatisti a islamisti na to, aby ovládli sever krajiny. Vládna armáda, v ktorej po prevrate došlo k rozvratu, nebola schopná čeliť islamistickej hrozbe a postupu vojsk napojených na al-Káidu zo severu na juh krajiny, čo si začiatkom tohto roku vynútilo intervenciu francúzskych a západoafrických jednotiek.

Ako pripomína agentúra Reuters, Sanogom vedený prevrat mal podporu mnohých Malijčanov, ktorým však potom neponúkol žiadnu konkrétnu alternatívu a jeho politické úsilie vyšlo naprázdno.

Po postupnom odsune spomínaných intervenčných jednotiek začnú od budúceho týždňa v Mali pôsobiť mierové zbory OSN. V krajine sa 28. júla majú konať voľby, prípravy na ne však zaostávajú a sú obavy, že hlasovanie bude sprevádzať chaos.