Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Zahraničie

Vojenské cvičenie Weimarského trojuholníka sa uskutoční v Poľsku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Weimarský trojuholník je regionálne spojenectvo Francúzska, Nemecka a Poľska, ktoré vzniklo v roku 1991 v nemeckom meste Weimar.

Varšava 24. júna (TASR) - Spoločné vojenské cvičenie krajín tzv. Weimarského trojuholníka sa v roku 2025 bude konať v Poľsku. Oznámil to poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz po pondelkovom stretnutí ministrov obrany Poľska, Francúzska a Nemecka. Na základe správy agentúry PAP o tom informuje TASR.

Ministri podľa poľskej strany dosiahli dohodu v troch kľúčových bodoch. "Po prvé, spoločné cvičenia spojencov Weimarského trojuholníka na území Poľskej republiky v roku 2025 sa stávajú realitou," povedal Kosiniak-Kamysz.

Za ďalší úspech považuje spoločnú iniciatívu na podporu vojenskej mobility. Z pripojenia Francúzska k doterajšej iniciatíve mobility medzi Poľskom, Nemeckom a Holandskom môže podľa neho profitovať aj Belgicko a Luxembursko.

Tretia dohoda sa týka podpory Ukrajiny. "Snaha Ukrajiny o pripojenie sa k Západu je rovnako prirodzená, ako je aj možná, a my Ukrajinu v tejto snahe podporujeme" uviedol Kosiniak-Kamysz.

"Ukrajina musí uspieť, musí byť teraz silná. Musíme uspieť v boji proti Rusku. Budeme ju podporovať poskytovaním vybavenia. Počítame s väčšou úlohou NATO v rámci koordinačného procesu a spolufinancovania aktivít na podporu Ukrajiny," dodal poľský minister obrany.

Weimarský trojuholník je regionálne spojenectvo Francúzska, Nemecka a Poľska, ktoré vzniklo v roku 1991 v nemeckom meste Weimar. Cieľom tohto zoskupenia je podporovať spoluprácu medzi týmito tromi krajinami v cezhraničných a európskych otázkach. Funguje prevažne vo forme schôdzok vedúcich predstaviteľov týchto troch krajín a ich ministrov zahraničných vecí.