Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Zahraničie

Víťazom volieb v Gruzínsku sa stala vládnuca strana Gruzínsky sen

Členovia volebnej komisie sčítavajú hlasy vo volebnej miestnosti po parlamentných voľbách v gruzínskom Tbilisi v sobotu 26. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Predseda volebnej komisie Giorgij Kalandarišvili uviedol, že konzervatívny Gruzínsky sen oligarchu Bidzinu Ivanišviliho získal 54,08 percenta hlasov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tbilisi 27. októbra (TASR) - Vládnuca strana Gruzínsky sen sa stala víťazom sobotňajších parlamentných volieb v Gruzínsku so ziskom viac ako 54 percent hlasov. Oznámila to v nedeľu volebná komisia po sčítaní takmer všetkých hlasov. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters, AFP a DPA.

Predseda volebnej komisie Giorgij Kalandarišvili uviedol, že konzervatívny Gruzínsky sen oligarchu Bidzinu Ivanišviliho získal 54,08 percenta hlasov. Zoskupenie štyroch opozičných strán získalo 37,58 percenta.

Gruzínsky sen, ktorý je pri moci v krajine od roku 2012, si zabezpečil 91 kresiel v 151-člennom parlamente, čo je podľa AFP dostatok na vládnutie, ale málo na ústavnú väčšinu, ktorá pozostáva zo 113 kresiel, o ktoré sa Gruzínsky sen usiloval.

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze hovorí s novinármi po hlasovaní vo volebnej miestnosti počas parlamentných volieb v gruzínskom Tbilisi v sobotu 26. októbra 2024.
Foto: TASR/AP


Výsledky volieb sú podľa Reuters ranou pre prozápadne orientovaných Gruzíncov, ktorí si vo voľbách vyberali medzi vládnucou stranou prehlbujúcou vzťahy s Ruskom, a opozíciou, ktorá dúfala v urýchlenie vstupného procesu do Európskej únie.

Gruzínsko je od decembra 2023 kandidátskou krajinou do EÚ. V reakcii na prijatie zákona o "zahraničných agentoch" však Brusel v júli pozastavil prístupový proces a zmrazil desiatky miliónov eur finančnej pomoci. Zároveň upozornil, že výsledky parlamentných volieb zrejme rozhodnú o šanciach Tbilisi na členstvo v EÚ.

Víťazstvo vládnucej strany v parlamentných voľbách naznačovali už aj sobotňajšie údaje. Po sčítaní hlasov v 72 percentách okrskov viedol Gruzínsky sen so ziskom 53 percent hlasov. Gruzínske prozápadné opozičné strany odmietli uznať výsledky volieb a označili ich za sfalšované. Predstaviteľ Koalície za zmenu Nika Gvaramia obvinil Gruzínsky sen z "uzurpácie moci a ústavného prevratu".

Ženy vypĺňajú hlasovacie lístky vo volebnej miestnosti počas parlamentných volieb v gruzínskom Tbilisi v sobotu 26. októbra 2024.
Foto: TASR/AP


Miliardár a zakladateľ vládnucej strany Ivanišvili vyhlásil stranu za víťaza volieb už v sobotu po zverejnení exit pollov, ktoré však naznačovali rozdielne výsledky, pričom dva exit polly naznačovali víťazstvo zoskupenia opozičných strán.

"Je to vzácny prípad na svete, že tá istá strana dosiahne takýto úspech v tak náročnej situácii - je to dobrý ukazovateľ talentu gruzínskeho ľudu," povedal Ivanišvili.

Jedna miestna monitorovacia organizácia vyzvala na anulovanie výsledkov na základe správ o zastrašovaní voličov a kupovaní hlasov, ale bezprostredne neposkytla dôkazy o rozsiahlom falšovaní, píše Reuters. Gruzínska prezidentka Salome Zourabišiliová a nezávislí domáci volební pozorovatelia tvrdia, že vládnuca strana bola zapojená do rozsiahleho kupovania hlasov a iných foriem ovplyvňovania volieb. Zourabišiliová v sobotu upozornila aj na násilné incidenty počas hlasovania.