Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová: Prímerie v Pásme Gazy je potrebné uzavrieť okamžite

Von der Leyenová. Foto: TASR/STA-Anže Malovrh

V novembri sa v Pásme Gazy podarilo dohodnúť sedemdňové prímerie, počas ktorého si obe strany konfliktu vymenili rukojemníkov.

Brusel 9. augusta (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v piatok vyhlásila, že v Pásme Gazy je potrebné okamžite uzavrieť prímerie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Je to jediný spôsob, ako zachrániť životy, obnoviť nádej na mier a zabezpečiť návrat rukojemníkov," napísala Leyenová na sieti X. "Preto silne podporujem úsilie Spojených štátov, Egypta a Kataru pomôcť dosiahnuť mier a stabilitu, ktoré tento región potrebuju," dodala.

Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo štvrtok oznámila, že Izrael súhlasil s obnovením rokovaní o prímerí v palestínskej enkláve 15. augusta na žiadosť sprostredkovateľov z USA, Kataru a Egypta.

V novembri sa v Pásme Gazy podarilo dohodnúť sedemdňové prímerie, počas ktorého si obe strany konfliktu vymenili rukojemníkov. Sprostredkovatelia sa usilujú dosiahnuť druhé prímerie v desaťmesačnej vojne, ktorú vyvolal teroristický útok Hamasu na Izrael 7. októbra 2023. Vyžiadal si 1200 obetí na životoch a únos 251 rukojemníkov do Pásma Gazy, 111 je stále zadržiavaných. Pri izraelskej odvetnej ofenzíve proti Hamasu zahynulo najmenej 39.699 ľudí v Pásem Gazy.

Prezident USA Joe Biden, egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a katarský emir Tamím bin Hamad Ál Sání vo štvrtok v spoločnom vyhlásení vyzvali Izrael a Hamas, aby na budúci týždeň v katarskej Dauhe alebo egyptskej Káhire obnovili rokovania s cieľom "odstrániť všetky zostávajúce nedostatky a začať s implementáciou dohody bez ďalšieho odkladu".

Najnovšie oznámenie prišlo po tom, ako sa novým vodcom Hamasu stal Jahjá Sinwár, údajný strojca októbrového útoku na Izrael, čo vyvolalo obavy, že rokovania sa stanú ešte zložitejšími. Sinwár nahradil Ismáíla Haníju, ktorý zahynul pri útoku v iránskom Teheráne. Palestínske hnutie z jeho smrti obviňuje Izrael.