Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Zahraničie

Vrah z Karlovej univerzity sa chcel pomstiť spoločnosti, píšu médiá

Na archívnej snímke policajti pri budove Rektorátu Univerzity Karlovej (UK), kde vzniklo pietne miesto po tragickej streľbe. Foto: TASR Barbora Vizváryová

Vyšetrovanie obmedzuje, že stav páchateľa už nemôžu skúmať psychiatri, pretože po streľbe na FF UK spáchal samovraždu.

Praha 12. júna (TASR) - Vrah, ktorý vlani v decembri strieľal na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK) v Prahe a predtým v Klánovickom lese a v obci Hostouň, konal sám. Nechcel sa pomstiť nikomu konkrétnemu, ale celej spoločnosti. Závery vyšetrovania v stredu priniesol server Seznam Zprávy, ktorý sa odvolal na zdroje z polície detailne oboznámené s vyšetrovacím spisom, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Vyšetrovatelia dospeli k tomu, že išlo o osamelého útočníka, ktorého čin bol namierený proti celej spoločnosti, ktorou sa cítil nepochopený a chcel sa tak zviditeľniť," uviedli Seznam Zprávy. Strelca podľa informácií servera nikto neradikalizoval. Netrpel ani psychickou chorobou, pre ktorú by si svoje konanie neuvedomoval. To potvrdila aj štátna zástupkyňa Jana Murínová koncom apríla.

Polícia podľa webu Seznam Zprávy vylúčila, že by vraha k činom niekto nabádal alebo že by mal komplica. Vyšetrovanie nepreukázalo, že by sa chcel pomstiť niekomu konkrétnemu alebo že by ho radikalizovala nejaká skupina. Kriminalisti dospeli k záveru, že jeho čin sa dal vopred len veľmi ťažko odhaliť, uviedol server.

Vyšetrovanie obmedzuje, že stav páchateľa už nemôžu skúmať psychiatri, pretože po streľbe na FF UK spáchal samovraždu. Vyšetrovatelia preto vychádzali najmä z listu, ktorý zanechal a z obsahu v jeho elektronických zariadení či informácií od okolia. Zistili, že síce bol úspešným študentom, ale bol uzavretý a mal problémy nadväzovať blízke vzťahy.

Vyšetrovanie by sa mohlo oficiálne skončiť budúci týždeň. Vo štvrtok 20. júna uplynie lehota, dokedy by polícia mala prípad streľby na FF UK uzavrieť. Môže síce požiadať o jej predĺženie, ale podľa dozorujúcej štátnej zástupkyne Murínovej sa to zrejme nestane.

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici. Útočník zranil ďalších 25 ľudí a napokon sa zastrelil. Krátko pred masakrom na FF UK zastrelil v obci Hostouň svojho otca a približne týždeň predtým náhodného muža s dieťaťom v Klánovickom lese na okraji Prahy.