Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Vrcholní predstavitelia Bolívie upozorňujú na pokus o prevrat

Na snímke protesty V bolívijskom meste Santa Cruz. Foto: TASR/AP

Do dverí prezidentského paláca medzičasom vrazili obrnené vozidlá.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
La Paz 26. júna (TASR) - Bolívijsky prezident Luis Acre v stredu upozornil na nezvyčajnú mobilizáciu armádnych jednotiek v meste La Paz, kde sídli vláda. Tieto udalosti vyvolali obavy, že prebieha pokus o štátny prevrat. Do dverí prezidentského paláca medzičasom vrazili obrnené vozidlá, informuje agentúra AP.

Acre sa takto vyjadril v súvislosti s vysielaním televízie, ktoré ukazovalo dva tanky a niekoľko mužov v armádnych uniformách pred sídlom vlády na Námestí Murillo. Na sociálnej sieti X preto apeloval na "rešpektovanie demokracie".

Generálny veliteľ armády Juan José Zuniga, ktorý bol prítomný na námestí, potvrdil správy o uniformovaných príslušníkoch. "Sme rozrušení touto urážkou, už toho bolo dosť," povedal miestnej televízii. Bez priblíženia zároveň hovoril o údajných útokoch na demokraciu.

K Acremu sa pridali aj ďalší predstavitelia krajiny. Vedúca prezidentskej kancelárie María Nela Pradová priamo pomenovala dianie v hlavnom meste ako pokus o prevrat a vyzvala Bolívijčanov, aby chránili demokraciu.

Bývalý prezident Bolívie Evo Morales odsúdil aktivity ozbrojených síl v La Paze a označil to za vopred pripravený prevrat.