Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Zahraničie

Vrtuľník s iránskym prezidentom havaroval pre zlé počasie

Na archívnej snímke členovia záchranného tímu pracujú na mieste havárie vrtuľníka s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím na severozápade Iránu v pondelok 20. mája 2024. Foto: TASR/AP

Cudzie zavinenie, technické problémy alebo útok na vrtuľník sa počas vyšetrovania nezistili.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Teherán 1. septembra (TASR) — Haváriu vrtuľníka, pri ktorej 19. mája zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí, spôsobili predovšetkým zložité poveternostné podmienky v oblasti, najmä hustá hmla. Oznámila to v nedeľu iránska štátna televízia IRIB s odvolaním sa na záverečnú správu z vyšetrovania nehody, uviedli agentúry AFP a Reuters.

Náhle vytvorená hustá hmla, stúpajúca do výšky, podľa správy vypracovanej osobitným výborom z poverenia iránskej armády spôsobila, že helikoptéra, v ktorej sa nachádzal Raísí a ďalšie osoby, narazila do horského masívu.

Cudzie zavinenie, technické problémy alebo útok na vrtuľník sa počas vyšetrovania nezistili.

Iránska agentúra Fárs s odvolaním sa na nemenovaný bezpečnostný zdroj blízky vyšetrovaniu už 21. augusta informovala, že haváriu vrtuľníka spôsobili zlé poveternostné podmienky a jeho preťaženosť. Vyšetrovatelia údajne dospeli k záveru, že helikoptéra viezla o dve osoby viac, než je jej kapacita, ktorú predpisujú bezpečnostné protokoly.

Iránske ozbrojené sily toto tvrdenie odmietli a označili ho za „úplne nepravdivé“.

K havárii vrtuľníka Bell 212 americkej výroby došlo v zlom počasí v hornatej oblasti v provincii Východný Azerbajdžan. Okrem Raísího vtedy zahynul aj iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír-Abdolláhján a ďalších sedem ľudí. Záchranári našli vrak stroja až na druhý deň.

Iránska delegácia sa vracala zo stretnutia s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom, s ktorým slávnostne otvorila priehradu na spoločnej hranici.