Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Vučič: Srbsko zostane na európskej ceste, kým budem prezidentom

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas prehliadky čestnej stráže v Belehrade v piatok 25. októbra 2024. Do Srbska pricestovala z Bosny a Hercegoviny. Šéfka eurokomisie počas tohto týždňa cestuje po krajinách západného Balkánu, aby ich ubezpečila, že rozširovanie Únie zostáva pre 27-členný blok naďalej prioritou. Foto: TASR/AP

Európska únia má proti Srbsku v niektorých veciach výhrady, ale podľa jeho slov bola šéfka eurokomisie vždy pripravená vypočuť si aj srbskú stranu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Belehrad 25. októbra (TASR) - Srbský prezident Aleksandar Vučič v piatok vyhlásil, že za jeho pôsobenia vo funkcii krajina nezmení svoje zahraničnopolitické ciele a bude pokračovať v ceste k európskej integrácii. Uviedol to na spoločnej tlačovej konferencii s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou v Belehrade, informuje TASR podľa agentúr Tanjug a TASS.

"Pokiaľ budem prezidentom republiky, nezmeníme hlavné ciele našej vnútornej a zahraničnej politiky. To znamená, že naša európska cesta a presadzovanie európskeho Srbska sú pre náš pokrok kľúčové, Srbsko bude na tejto ceste odhodlane pracovať a dúfame vo výsledky," ozrejmil Vučič.

Oznámil, že s von der Leyenovou viedol veľmi dlhú a mimoriadne otvorenú diskusiu. Európska únia má proti Srbsku v niektorých veciach výhrady, ale podľa jeho slov bola šéfka eurokomisie vždy pripravená vypočuť si aj srbskú stranu.

Vučič spresnil, že spolu diskutovali aj o programe reforiem, ktoré majú napomôcť krajine vstúpiť do EÚ. "Vieme, čo je našou úlohou a čo musíme urobiť v oblasti právneho štátu, najmä v oblasti súdnictva," povedal.

Von der Leyenová na tlačovej konferencii uviedla, že partnerstvo medzi EÚ a Srbskom je čoraz pevnejšie. "Európa je naďalej pevne odhodlaná podporovať európsku budúcnosť Srbska. V časoch konfliktov, vojen a nepokojov je členstvo v EÚ prísľubom mieru a prosperity. A je to prísľub, ktorý môžeme spoločne splniť. Srbsko je už teraz jednou z krajín, ktoré najviac pokročili v prístupovom procese," dodala.

Vučič predtým podľa ruskej agentúry TASS uviedol, že krajina by získala členstvo v EÚ, len ak uzná nezávislosť Kosova a pripojí sa k protiruským sankciám. Srbský vicepremiér Aleksandar Vulin však podľa TASS zdôraznil, že "Srbi nezradia Rusko" a republika sa k sankciám nepridá. Rázne tiež odmietol kompromis v otázke nezávislosti Kosova, a to i v prípade možného vstupu do EÚ.

Šéfka EK počas tohto týždňa cestuje po krajinách západného Balkánu, aby ich ubezpečila, že rozširovanie Únie zostáva pre 27-členný blok prioritou. Do Srbska pricestovala na dvojdňovú návštevu, pričom okrem prezidenta sa má v pláne stretnúť s ďalšími poprednými predstaviteľmi krajiny. V piatok večer však veľvyslanec EÚ v Srbsku pre agentúru AFP uviedol, že von der Leyenová zrušila stretnutie so srbským premiérom Milošom Vučevičom. Dôvodom je jeho predchádzajúce stretnutie s ruským ministrom hospodárstva Maximom Rešetnikovom.

Srbsko požiadalo o členstvo v EÚ v decembri 2009 a štatút kandidátskej krajiny mu udelili v marci 2012. Prístupové rokovania sa začali v januári 2014. Doteraz sa otvorilo 22 z 35 prístupových kapitol, pričom boli predbežne uzavreté dve z nich. V poslednom období sa však proces výrazne spomalil, najmä pre vzťahy Belehradu s Ruskom a neúspešné snahy o normalizáciu vzťahov s Kosovom.