Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Zahraničie

VÝBUCH PRED SYNAGÓGOU: Francúzska polícia zadržala podozrivého muža

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Minister vnútra nariadil bezprostredne posilniť prítomnosť bezpečnostných zložiek pred synagógami.

Paríž 25. augusta (TASR) - Francúzska polícia zadržala muža údajne podozrivého z pokusu o podpálenie synagógy v meste La Grande-Motte na juhu Francúzska, oznámil v sobotu minister vnútra Gérald Darmanin. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

O zadržaní údajného páchateľa podpaľačského útoku informoval Darmanin na sociálnej sieti X, neuviedol žiadne podrobnosti.

V sobotu ráno začali neďaleko synagógy horieť dve autá a v jednom z nich následne vybuchla plynová fľaša. Zranenia utrpel jeden policajt. Požiar poškodil dvere na synagóge, v ktorej bolo v tom čase päť osôb vrátane rabína. Nikto z nich neutrpel zranenia.

Minister vnútra nariadil bezprostredne posilniť prítomnosť bezpečnostných zložiek pred synagógami. Incident na sociálnej sieti X označil za očividný trestný čin a vyjadril podporu židovskej obci.

"Boj proti antisemitizmu je pokračujúci boj," uviedol prezident krajiny Emmanuel Macron. Dodal, že úrady vyvinú maximálne úsilie v pátraní po osobách zodpovedných tento čin.

La Grande-Motte sa nachádza približne 25 kilometrov východne od mesta Montpellier. Má približne 8500 obyvateľov a je vyhľadávaným prímorským rezortom, píše AFP. Každoročne túto obec navštívi viac než 100.000 turistov.