Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Výbuchy majú najmenej deväť obetí, explodovali i solárne panely

Na snímke príslušníci civilnej obrany odnášajú zraneného muža, ktorému vybuchlo v ruke vreckové zariadenie tzv. pager v Sidone v utorok 17. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Podľa zdroja blízkeho hnutiu Hizballáh vybuchovali vysielačky používané jeho príslušníkmi v Bejrúte, štátne médiá zase hlásili podobné výbuchy na juhu a východe Libanonu.

Bejrút 18. septembra (TASR) - Pri druhej vlne výbuchov osobných komunikačných zariadení v Libanone prišli v stredu o život najmenej deviati ľudia a vyše 300 osôb utrpelo zranenia, informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva, píše TASR na základe správy agentúry AP.

Podľa zdroja blízkeho hnutiu Hizballáh vybuchovali vysielačky používané jeho príslušníkmi v Bejrúte, štátne médiá zase hlásili podobné výbuchy na juhu a východe Libanonu. To, že išlo o vysielačky, potvrdilo aj ministerstvo zdravotníctva.

V Bejrúte a na juhu krajiny údajne došlo aj k výbuchom solárnych panelov na domoch, píše agentúra AP s odvolaním sa na oficiálnu libanonskú tlačovú agentúru. Pri týchto explóziách utrpelo zranenia najmenej jedna osoba.

Niekoľko výbuchov otriaslo pohrebom na juhu Bejrútu, zorganizovaného pre troch príslušníkov Hizballáhu a dieťa, ktorí prišli o život v utorok pri výbuchoch pagerov, informoval novinár z agentúry AP, ktorý sa na pohrebe zúčastnil.

V utorok na viacerých miestach v Libanone koordinovane vybuchli stovky osobných komunikačných zariadení, tzv. pagerov. Zranenia utrpelo približne 2800 ľudí a najmenej 12 ľudí zraneniam podľahlo. Medzi zranenými boli údajne mnohí príslušníci proiránskeho hnutia Hizballáh, ktorí z Libanonu bojujú proti Izraelu, existuje preto podozrenie, že za útokmi stojí Izrael.

Útoky, ktoré Izrael nekomentoval, vyvolali opätovné obavy, že konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom by mohol vyústiť do vojny.

Izrael začal v stredu preventívne presúvať viac jednotiek k hraniciam s Libanonom, informoval zdroj z armádneho prostredia pod podmienkou anonymity.