Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Východ Nemecka sa pripravuje na povodne; Labe v Sasku stúpa

Na snímke Drážďany - Ľudia a pozerajú na čiastočne zrútený most Carolabrücke na rieke Labe, ktorej hladina stúpa v dôsledku záplav v meste Drážďany v spolkovej krajine Sasko na východe Nemecka v nedeľu 15. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Ak by došlo k zvýšeniu hladín riek na najvyšší stupeň, priehrady by sa podľa krajinského povodňového strediska vyliali z brehov.



Drážďany 15. septembra (TASR) - Východná časť Nemecka sa pripravuje na povodne po katastrofických dažďoch, ktoré postihli susedné štáty v strednej Európe, informuje v nedeľu TASR podľa správy agentúry DPA.

Úrady v spolkovej krajine Sasko v nedeľu uviedli, že hladina rieky Labe v obci Schöna blízko hraníc s Českom bude podľa očakávania kulminovať v utorok popoludní na úrovni 7,50 metra, čo je postačujúce na vyhlásenie najvyššieho stupňa pohotovosti v danej oblasti.

Rieka Labe už medzičasom stúpla na úroveň 5,59 metra v obci Schöna, čo je omnoho viac než jej priemerná výška 1,58 metra. Očakáva sa, že v nedeľu večer dosiahne úroveň šesť metrov.

Ak by došlo k zvýšeniu hladín riek na najvyšší stupeň, priehrady by sa podľa krajinského povodňového strediska vyliali z brehov, čo by spôsobilo zaplavenie obývaných oblastí a ohrozenie majetku a života obyvateľov.

Krajinská metropola Drážďany, ktorá sa rozprestiera pozdĺž rieky Labe, by mohla byť ohrozená záplavami, ktoré už zdevastovali nižšie položené oblasti Česka, Poľska a Rakúska.

Historické centrum mesta bude od stúpajúcej vody chránené mobilnými bariérami, ktoré postavia v priebehu pondelka. Úrady v Drážďanoch sa okrem toho pred očakávanou povodňou usilujú ukončiť odstraňovanie častí mosta Carolabrücke, ktoré sa tento týždeň v stredu zrútili do rieky Labe. Počiatočné demolačné práce boli ukončené v sobotu.