Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Rodina obete hovorí o vydaní Krasikova ako o zdrvujúcej správe

Na snímke vpravo ruský prezident Vladimir Putin privítal na letisku Vnukovo v Moskve prepustených Rusov. Foto: TASR/AP

Krasikova prepustili vo štvrtok ako súčasť rozsiahlej výmeny väzňov medzi Ruskom, Bieloruskom a Spojenými štátmi, Nemeckom, Poľskom, Slovinskom a Nórskom.

Berlín 2. augusta (TASR) - Vydanie Vadima Krasikova, agenta ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorý bol v Nemecku odsúdený na doživotie za vraždu bývalého poľného veliteľa čečenských separatistov Zelimchana Changošviliho, v rámci výmeny väzňov, sklamalo pozostalých obete. Jeho prepustenie označili za "zdrvujúcu správu". TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

"Na jednej strane sme radi, že sa niekomu podarilo zachrániť život. Na druhej strane sme veľmi sklamaní, že vo svete akoby neexistoval zákon, a to ani v krajinách, kde je zákon najvyššou autoritou," uviedla rodina Changošviliho prostredníctvom svojej právničky.

Krasikova prepustili vo štvrtok ako súčasť rozsiahlej výmeny väzňov medzi Ruskom, Bieloruskom a Spojenými štátmi, Nemeckom, Poľskom, Slovinskom a Nórskom. V rámci výmen prepustili Moskva a Minsk 16 osôb vrátane amerického novinára Evana Gershkovicha, bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Paula Whelana, novinárky stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) Alsu Kurmaševovej i kritikov Kremľa Vladimira Kara-Murzu, Iľju Jašina a Olega Orlova.

Päťdesiatosemročný Krasikov bol v decembri 2021 v Nemecku odsúdený za vraždu Čečenca s gruzínskym občianstvom Changošviliho, ku ktorej došlo v auguste 2019 za bieleho dňa v jednom z parkov v Berlíne. Berlínsky súd, ktorý Krasikova odsúdil, označil čin za "štátom nariadenú vraždu", čo ruský prezident Vladimir Putin a Kremeľ odmietli.

Súd rozhodol, že ide o obzvlášť závažný trestný čin, takže predčasné prepustenie po 15 rokoch označil za nepravdepodobné, píše DPA.

Changošvili požiadal o ochranu v Nemecku. Počas druhej čečenskej vojny viedol jednotky v boji proti Rusku, ktoré ho označilo za čečenského teroristu.

Rozhodnutie vydať Krasikova bolo podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza náročné, ale nevyhnutné na ochranu nemeckých a amerických občanov.