Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Výpadok siete ministerstva ochromil časť IT-systémov v celom Holandsku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na letisku v holandskom Eindhovene pozastavili v stredu ráno prílety aj odlety, prevádzka zatiaľ nebola obnovená. Časť letiska spadá práve pod rezort obrany.

Amsterdam 28. augusta (TASR) — Výpadok siete holandského ministerstva obrany spôsobil v stredu rozsiahle zlyhanie informačných systémov v celej krajine. Došlo k odloženiu letov, štátni zamestnanci sa nemohli dostať do svojich počítačov a policajti komunikovali prostredníctvom textových správ, informuje TASR na základe informácií od agentúry AP. Národné stredisko pre kyberbezpečnosť zatiaľ neuviedlo, či je výpadok dôsledkom kybernetického útoku.

Rozsah a príčina technických problémov nie sú ešte známe, avšak hovorca ministerstva obrany potvrdil, že ich spôsobil jeden z ich systémov. "Máme výpadok v jednej z našich sietí na ministerstve obrany a túto sieť využívajú aj iné úseky holandskej vlády," vysvetlil hovorca.

Na letisku v holandskom Eindhovene pozastavili v stredu ráno prílety aj odlety, prevádzka zatiaľ nebola obnovená. Časť letiska spadá práve pod rezort obrany.

Najväčšie letisko Schiphol v Amsterdame nehlásilo žiadne problémy.

Výpadok zasiahol aj výstražné a komunikačné systémy pobrežnej stráže a polície, problémy nehlásili nemocnice, daňový úrad ani tiesňová linka 112.

Väčší výpadok mobilnej siete zaznamenala aj telekomunikačná spoločnosť KPN, spojitosť s incidentom na ministerstve obrany však nepotvrdila.