Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Vyplatili 1. tranžu krátkodobej finančnej podpory samospráve Palestíny

Na archívnej snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula Von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v správe uviedla, že silná a reformovaná Palestínska samospráva je kľúčom k spoločnému cieľu oboch strán, ktorým je riešenie v podobe dvoch nezávislých štátov.

Brusel 31. júla (TASR) - Európska únia v stredu vyplatila prvú tranžu krátkodobej núdzovej finančnej podpory Palestínskej samospráve vo výške 150 miliónov eur. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Európska komisia (EK) v tejto súvislosti pripomenula, že táto pomoc pomáha riešiť najnaliehavejšie finančné potreby Palestínčanov a podporuje zásadný a dôveryhodný reformný program Palestínskej samosprávy.

Vyplatenie prvej tranže nasleduje po podpísaní vyhlásenia o úmysle medzi Európskou komisiou a Palestínskou samosprávou z 19. júla, v ktorom EÚ stanovila stratégiu na riešenie kritickej rozpočtovej a fiškálnej situácie Palestínskej samosprávy.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v správe pre médiá uviedla, že silná a reformovaná Palestínska samospráva je kľúčom k spoločnému cieľu oboch strán, ktorým je riešenie v podobe dvoch nezávislých štátov.

"Toto je jediný spôsob, ako dosiahnuť udržateľný mier pre Izraelčanov aj Palestínčanov. EÚ je plne odhodlaná podporovať Palestínsku samosprávu v týchto ťažkých časoch. Naša núdzová pomoc vo výške 400 miliónov eur podporuje zásadný reformný program a pripravuje pôdu pre obnovu a rekonštrukciu Pásma Gazy," odkázala Von der Leyenová.

V rámci krátkodobej núdzovej finančnej podpory EÚ vo výške 400 miliónov eur bola v stredu uvoľnená prvá splátka vo výške 150 miliónov eur. Tá zahŕňa 58 miliónov vo forme grantov prostredníctvom mechanizmu PEGASE na vyplácanie miezd a dôchodkov štátnych zamestnancov na Západnom brehu Jordánu a na podporu zraniteľných rodín. A Európska investičná banka (EIB) poskytla palestínskej menovej samospráve 92 miliónov eur vo forme pôžičky.

Ďalšie platby v rámci tejto krátkodobej núdzovej finančnej podpory by mali nasledovať v auguste a septembri, v závislosti od pokroku v implementácii reformného programu Palestínskej samosprávy.

Začiatkom septembra EK predloží legislatívny návrh Komplexného programu obnovy a odolnosti Palestíny, ktorý bude navrhnutý tak, aby pomohol Palestínskej samospráve dosiahnuť rozpočtovú rovnováhu do roku 2026 a zabezpečiť jej dlhodobú finančnú udržateľnosť. Počnúc koncom tohto roka budú všetky platby v rámci dlhodobej iniciatívy podliehať pokroku pri implementácii dohodnutých reformných míľnikov.

EÚ je najväčším poskytovateľom vonkajšej pomoci Palestínčanom, ktorá na roky 2021 – 2024 predstavuje takmer 1,2 miliardy eur, z čoho už bolo vyplatených viac ako 890 miliónov eur.