Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovanie možného útoku na Dóm svätého Štefana zastavili

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Krátko pred Vianocami v roku 2023 bolo v Rakúsku a Nemecku zatknutých niekoľko osôb podozrivých z toho, že plánovali útok na Dóm svätého Štefana.

Viedeň 26. októbra (TASR) — V Rakúsku bolo po desiatich mesiacoch pre nedostatok dôkazov prerušené vyšetrovanie v prípade hrozby teroristického útoku na Dóm svätého Štefana vo Viedni. Podozrenie sa nepodarilo potvrdiť, preto bolo celé konanie minulý týždeň zastavené, povedala pre agentúru APA hovorkyňa viedenskej prokuratúry Nina Busseková, čím potvrdila správu denníka Kurier.

Krátko pred Vianocami v roku 2023 bolo v Rakúsku a Nemecku zatknutých niekoľko osôb podozrivých z toho, že ako členovia bunky teroristickej organizácie Islamský štát-Chorasán (IS-K) plánovali útok na Dóm svätého Štefana a katedrálu v Kolíne nad Rýnom.

Štyria hlavní podozriví boli už koncom mája prepustení pre nedostatok dôkazov a vzatí do vydávacej väzby. Jedného z nich našli len niekoľko hodín predtým, ako mal byť deportovaný do Dagestanu, mŕtveho v jeho cele. Predpokladá sa, že spáchal samovraždu. Zvyšní traja boli deportovaní.

Polícia dostala informácie o možnom útoku na kolínsku katedrálu, ktorý sa týkal Silvestra. Bezpečnostné orgány navyše dostali tip na potenciálny útok na pamätihodnosti vo Viedni vrátane Dómu svätého Štefana. V oboch mestách vtedy úrady sprísnili bezpečnostné opatrenia.