Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Vysoký komisár Türk je zhrozený izraelským náletom na Rafah

Palestínčania sa pozerajú na deštrukciu po izraelskom bombardovaní pásma Gazy v Rafahu, na juhu pásma Gazy 27. mája 2024. Foto: TASR/AP

Türk zároveň vyzval na "vyvodenie zodpovednosti" za spomenutý útok.

Ženeva 27. mája (TASR) - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyjadril v pondelok "zdesenie" v súvislosti s izraelským náletom, ktorý si podľa palestínskych predstaviteľov v Pásme Gazy vyžiadal v tábore pre vysídlené osoby v meste Rafah 45 obetí na životoch. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Türk zároveň vyzval na "vyvodenie zodpovednosti" za spomenutý útok.

"Obrázky z tábora sú strašné a poukazujú na to, že zjavne sa neudiali žiadne zmeny v metódach a prostriedkoch vedenia vojny využívaných Izraelom, ktoré si už aj doposiaľ vyžiadali množstvo civilných obetí," dodal Türk vo vyhlásení.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva zároveň apeloval na palestínske ozbrojené skupiny, aby prestali s odpaľovaním rakiet a "bezpodmienečne prepustili všetkých rukojemníkov" zadržiavaných v Pásme Gazy.

K útoku izraelskej armády došlo v nedeľu v utečeneckom tábore Tal as-Sultán v západnej časti Rafahu, kde sa ukrývali tisíce ľudí. Mnohí z nich tam utiekli z východných oblastí mesta, kde izraelské sily pred viac ako dvoma týždňami začali pozemnú ofenzívu.

Izraelská armáda tvrdí, že útok bol vedený proti "legitímnym cieľom podľa medzinárodného práva, s použitím presnej munície a na základe presných spravodajských informácií". Pri útoku podľa nej zahynuli dvaja vysokopostavený predstavitelia Hamasu. Dodala, že správy o civilných obetiach "preveruje".