Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

Vystrčil vyzval Čechov, aby Ukrajine pomohli pred zimou s energiami

Predseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil. Foto: TASR - Jaroslav Novák

To, čo bude Ukrajina pred nadchádzajúcou zimou potrebovať, je energia, sú to elektrocentrály, povedal Vystrčil.

Praha 25. októbra (TASR) - Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil vyzval všetkých Čechov, ktorí majú možnosť, aby pomohli Ukrajine pred blížiacou sa zimou zaistiť dodávky energie. Senát v stredu symbolicky daroval Kyjevu auto a elektrocentrálu. Vystrčil to v stredu oznámil na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Najvyššej rady Ukrajiny Ruslanom Stefančukom, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"To, čo bude Ukrajina pred nadchádzajúcou zimou potrebovať, je energia, sú to elektrocentrály," povedal Vystrčil a apeloval na všetkých ľudí v Česku, ktorí si to môžu dovoliť, aby pristúpili k podobnej pomoci. Horná komora českého parlamentu Ukrajine darovala automobil Volkswagen Caravelle a elektrocentrálu. "Vieme, že z hľadiska veľkosti a významu daru ako pomoci ten dar nie je významný, ale je významný symbolicky," uviedol Vystrčil.

So šéfom ukrajinského parlamentu podpísali memorandum. Podľa Vystrčila ním Senát symbolicky potvrdil pomoc Kyjevu, ktorá sa týka troch oblastí: podpory Ukrajiny v boji proti ruskému agresorovi, pri jej ceste do EÚ a NATO a pri vzájomnej spolupráci, ktorá sa podľa neho víťazstvom Ukrajiny vo vojne proti Rusku nekončí. "Tým začne obnova a rekonštrukcia a vzájomná hospodárska, kultúrna a vedecko-výskumná spolupráca. Je záujmom Senátu pri tom maximálne pomáhať," dodal.

Stefančuk vyzdvihol pomoc, ktorú ČR Ukrajine poskytuje. Ocenil vojenské dodávky, výcvik vojakov, ich rehabilitáciu a tiež poskytnutý azyl najmä pre ukrajinské ženy a deti. "Za 20 mesiacov veľmi dobre vidíme, kto je náš priateľ, kto nás podporuje a kto spoločne s nami bojuje za rovnaké zásady a princípy," vysvetlil.

Poďakoval aj za dar od Senátu. "Ja si nemyslím, že je to symbolický dar. Akékoľvek veľké dobro sa skladá z takýchto menších čriepkov," vyzdvihol pomoc šéf ukrajinského parlamentu a dodal, že každá elektrocentrála pomôže k tomu, aby Ukrajinci nemuseli zažiť tak krutú zimu ako vlani.