Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

WAFA: Izraelská armáda počas razie postrelila mladého muža

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obeťami útoku pri Aterete boli pritom Palestínčania - 33-ročný obyvateľ východného Jeruzalema a 42-ročná Palestínčanka z Ramalláhu, ktorá pracovala ako lekárnička v jeruzalemskej nemocnici.

Ramalláh 13. augusta (TASR) - Izraelské bezpečnostné zložky v utorok podnikli operáciu v meste Ramalláh na okupovanom Západnom brehu Jordánu, pričom smrteľne postrelili mladého Palestínčana. S odvolaním sa na palestínske médiá o tom informovala agentúra AFP. Izraelská armáda uviedla, že správy o tomto incidente preveruje.

Podľa palestínskych médií cieľom izraelskej razie bolo zbúrať byt dvoch Palestínčanov podozrivých z tohtoročných útokov voči Izraelčanom pri židovskej osade Ateret v Predjordánsku.

Obeťami útoku pri Aterete boli pritom Palestínčania - 33-ročný obyvateľ východného Jeruzalema a 42-ročná Palestínčanka z Ramalláhu, ktorá pracovala ako lekárnička v jeruzalemskej nemocnici.

Brat jedného z podozrivých Palestínčanov pre agentúru WAFA uviedol, že izraelské jednotky vtrhli do Ramalláhu, "obkľúčili štvrť a potom vošli do domu".

"Povedali nám, že dom zničia výbušninami... Prikázali nám odísť, aj keď som chorý a v rodine máme dvoch starších ľudí," dodal citovaný muž.

Búranie domov či bytov Palestínčanov, ktorí sú Izraelom obvinení z útokov proti Izraelčanom, je bežnou praxou. Kým Izrael argumentuje, že takéto opatrenia pôsobia ako odstrašujúci prostriedok, podľa kritikov ide o kolektívny trest.

Od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas stúplo aj násilie na Západnom brehu. Podľa údajov agentúry AFP na základe palestínskych oficiálnych údajov izraelskí vojaci alebo osadníci zabili od vypuknutia vojny v Pásme Gazy (od 7. októbra 2023) už najmenej 619 Palestínčanov.

Počas toho istého obdobia bolo podľa izraelských oficiálnych údajov pri palestínskych útokoch na tomto území zabitých najmenej 18 Izraelčanov vrátane vojakov.