Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Zahraničie

Welthungerhilfe označuje situáciu v Pásme Gazy za apokalyptickú

Na snímke kŕdeľ vtákov letí cez dym, ktorý stúpa po izraelskom leteckom útoku na južné predmestie Bejrútu vo štvrtok 24. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Organizácia tiež opätovne odsúdila útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023, keď proiránski militanti zabili približne 1200 ľudí a zajali 250 rukojemníkov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 24. októbra (TASR) - Nemecká humanitárna organizácia Welthungerhilfe vo štvrtok vyhlásila, že situácia v Pásme Gazy pripomína "apokalypsu" po viac ako rok trvajúcej vojne medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Naši skúsení kolegovia... nikdy nevideli takú obrovskú deštrukciu a zúfalstvo u ľudí v iných krízových oblastiach sveta," povedal predseda organizácie Mathias Mogge. "Ide o apokalyptickú situáciu," dodal. Organizácia ozrejmila, že napriek hladu a ťažkostiam civilistov sa do Pásma Gazy dostáva iba veľmi málo pomoci.

Podľa Moggeho slov žijú ľudia v stanových táboroch v značne obmedzenom priestore medzi morom a zničenými budovami. V okolí pritom krúžia drony či dochádza tam k izraelským náletom i ostreľovaniu, píše DPA.

Organizácia tiež opätovne odsúdila útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023, keď proiránski militanti zabili približne 1200 ľudí a zajali 250 rukojemníkov. Welthungerhilfe vyzvala aj na prepustenie všetkých zadržiavaných osôb.

Zdravotnícky úrad kontrolovaný Hamasom odhaduje, že v dôsledku izraelských útokov v Pásme Gazy zahynulo už viac ako 42.000 ľudí. Vo svojich údajoch však nerozlišuje medzi členmi hnutia a civilistami.